Naisleijonat teki historiaa voitettuaan jääkiekon MM-välierissä Kanadan 4-2. Sunnuntai-iltana Suomi pelaa ensi kertaa MM-kisojen finaalissa, jossa vastaan tulee Yhdysvallat.

- Nyt ei löydy vielä kauheasti sanoja. Ei vielä tajua, mitä on oikein tapahtunut, kommentoi Suomen hyökkääjä Noora Tulus Kanada-voitosta.

Alkusarjassa Suomi hävisi Kanadalle 1-6. Välieräottelussa Suomi kykeni pelaamaan Kanadaa vastaan tasapäisesti ja tuloksena oli voitto.

- Ihan yhtä hyviä ne kanadalaiset olivat, mitä alkusarjassakin. Me ei pelattu vaan alkusarjassa hyvää peliä niitä vastaan. Nyt laitettiin kaikki peliin ja homma toimi, Tulus sanoi.

MM-finaali on kaikille suomalaispelaajille uusi kokemus.

- Pitää yrittää saada kyllä nukuttua. Unta tarvitaan, että huomenna taas tekisi sen. USA:ta vastaan meidän on pelattava samalla lailla. Laitettava nöyrästi kiekkoa viivojen yli ja mennä maalille kovaa. Ensi peliin saa laittaa ihan kaiken, mitä kropasta löytyy. Sen jälkeen ei tarvitse enää jossitella, hyökkääjä Petra Nieminen totesi haasteesta.

Tuluksen mukaan USA:lla ja Kanadalla ei ole paljoa eroa.

- Molemmat on tosi vahvoja kiekon kanssa. Kanadalla saattaa olla ehkä parempi maalivahtipeli. Molemmat on hyviä joukkueita ja meidän täytyy onnistua huomenna yksilöinä ja joukkueena.

Yhdysvallat on suomalaisille kova haaste. Maa on voittanut kaikki arvoturnaukset Sotshin 2014 olympialaisten jälkeen. Viime vuonna Pyeongchangissa Yhdysvallat voitti olympiakultaa, eikä ole Espoon turnauksessa hävinnyt yhtään peliä.

Välierässään Yhdysvallat oli murskaava. Venäjä oli täysin helisemässä häviten amerikkalaisille 0-8.

Yhdysvaltain kapteeni Kendall Coyne väitti kunnon kiekkojargonilla, ettei Suomen finaalipaikka häntä yllättänyt.

- Ei ollut yllätys. Suomi on hyvä joukkue ja he ovat voittaneet Kanadan aiemminkin. Suomen tason olemme nähneet vuosien varrella, eikä se meille ollut iso shokki.

Yhdysvaltain joukkueen maalivahti Alex Rigsby iloitsi suomalaisten voittoa Kanadasta.

- Valtava juttu koko lajillemme, että Suomi voitti tänään Kanadan ja pelaa ensi kertaa maailmanmestaruudesta. Suomi on hieno joukkue ja odotan innolla heidän haastamistaan huomenna, Rigsby sanoi.

Suomen maalia vartioi Noora Räty, jonka Rigsby tuntee hyvin.

- Olen pelannut häntä vastaan college-vuosista lähtien. On ollut aina maalivahtien taistelu ja on tietysti hauskaa kokea se taas uudestaan. Noora pelasi tänään hienon ottelun ja puski joukkueensa finaaliin.

Moni pitää Rätyä maailman parhaana maalivahtina. Rigsby antoi kiertelevän vastauksen, kun kysyttiin, onko Räty hänen mielestään maailman paras.

- Hän on hieno maalivahti ja todistanut olevansa yksi parhaista, Rigsby naurahti.

MM-finaali alkaa sunnuntaina kello 20. Samaan aikaan tv:ssä jännitetään eduskuntavaalien tulosiltaa. Voittaako Naisleijonat eduskuntavaalilähetyksen tv-katsojaluvuissa?

- Vaikea sanoa. Toivotaan, kommentoi Tulus.

Nieminen uskoo voittoon sekä MM-finaalissa että tv-katsojaluvuissa.

- Kyllä mä uskon, että me voitetaan sekin (eduskuntavaalien tv-katsojaluku).

Vuonna 2014 eurovaalien tulosilta meni päällekkäin miesten jääkiekon MM-finaalin kanssa, jossa Suomi kohtasi Minskissä Venäjän. Silloin Leijonat hakkasi eurovaalien tulosillan katsojaluvuissa murskaavasti, mutta kaukalossa Venäjä päihitti suomalaiset.