Naisleijonia voi varmasti kutsua jääkiekon MM-kisojen moraaliseksi voittajaksi, vaikka Yhdysvallat rankkarikisan päätteeksi kultamitalit veikin. Suomalaisten hylätty maali jatkoajalla jättää jossittelunvaraa, vaikka videotuomarilla oli oma näkemyksensä sääntöpykälän tulkitsemisesta.

Naisleijonien MM-finaali veti YLE:n kanavilla parhaimmillaan 2,4 miljoonaa katsojaa. TV2:n katsojakeskiarvo oli 723 000. Lukema oli todella kova siinäkin valossa, että samaan aikaan TV1:ssä käynnissä oli eduskuntavaalien tulosilta, jolla oli koko ajan yli miljoona katsojaa.

Paikan päälle Suomen peleihin väkeä ei tullut kuitenkaan odotetusti. MM-turnauksen kokonaisyleisömäärä oli 51 247 katsojaa, mikä jäi tavoitteista. Kisajärjestäjät odottivat 60 000 – 80 000 katsojaa.

Suomen peleissä katsomo oli täynnä vain loppuottelussa. Alkusarjan peleissä Sveitsiä ja Kanadaa vastaan oli yllättävän paljon tyhjiä paikkoja. Alkamisajat saattoivat vaikuttaa, sillä Sveitsi-ottelu alkoi kello 16 ja Kanada-ottelu 19.30.

MM-turnaus tuottaa tappiota, mutta ei massiivisia summia. Tapahtuma oli naisten jääkiekolle hyvin positiivista pr:ää, joten sen osalta turnaus maksanee itsensä takaisin.

Naisleijonat ylitti urheilullisesti odotukset. Harva uskoi, että Kanada olisi mahdollista kaataa välierässä ja Yhdysvallat pakotettaisiin finaalissa rankkarikisaan saakka,

- Ehkä se on sellainen suomalainen sisu ja periksiantamattomuus. Media, moni katsoja ja välillä oma perhekään ei anna mitään mahdollisuutta voittoon. Ehkä se on kiva näpäyttää ihmisiä, että ehkä me ei olla niin huonoja kuin ihmiset luulee, kommentoi Suomen maalivahti Noora Räty.

Muutamassa nimeltä mainitsemattomassa mediassa kirjoitettiinkin jo ”varmana tietona”, ettei Suomi ole kirinyt pohjoisamerikkalaisten etumatkaa umpeen. ”Toimittajabesserwissereille” Naisleijonilta tulikin vastaukseksi ähäkuttia.

- Kyllä siihen tarvitaan koko joukkueen huippupäivä, jos noiden kanssa haluaa pelata. Eiköhän me olla todistettu täällä, että ei me hirveän kaukana olla, kun peli kulkee, Räty sanoi.

Räty korostaa, että ammattimaisella toiminnalla on ollut menestyksessä iso merkitys. Naisleijonat on paremmassa fyysisessä kunnossa, kun Suomen valtiovalta on myöntänyt viime kauden jokaiselle olympiapronssimitalistille 10 000 euron kausiapurahan.

- Onhan se ihan eri asia, kuin että jos istut kahdeksan tuntia jossain toimistossa ja koitat lähteä treenaamaan. Ymmärrettävästi ne tehot eivät ole hirveän hyvät siinä. Nyt porukka kerkeää palautumaan treeneistä ja pystyy treenaamaan kaksi kertaa päivässä laadukkaasti. Kyllä tossa alkaa näkyä, että ollaan fyysisessä kunnossa jopa parempia kuin jenkit. Lajitaidoista voidaan olla sitten eri mieltä, Räty totesi.

Räty myöntää, että parannettavaa toki on.

- Ehkä yksilötaitojen kehittämisessä syötöt ja syöttöjen kovuus. Pelitilanteen tunnistaminen. Milloin pelataan nopeasti ja milloin hitaasti. Siinä on vielä tekemistä.

Räty totesi finaalin jälkeen, ettei vielä ole päättänyt maajoukkueuransa jatkosta. Hän miettiin asiaa rauhassa kesän aikana.

Kokeneista maajoukkuejyristä hyökkääjä Venla Hovi kertoi lopettavansa maajoukkueuransa. Riikka Välilä harkitsee vielä ja Jenni Hiirikoski totesi, ettei ainakaan nyt halua miettiä asiaa.

Suomelle on tulossa kuitenkin uusi entistä lahjakkaampi Naisleijonien sukupolvi. 17-vuotiaat Elisa Holopainen, Viivi Vainikka ja Nelli Laitinen pelasivat MM-kisoissa jo huipputasolla.