Naisleijonat hävisi jääkiekon MM-finaalin Yhdysvalloille rankkarikisan päätteeksi 1-2. Suomi ehti jo juhlia MM-kultaa Petra Niemisen tehtyä jatkoajalla maalin, mutta pitkän videotarkastusprosessin jälkeen maali hylättiin.

Maalin hylkäys haiskahti pahasti virheelliseltä päätökseltä. Suomen päävalmentaja Pasi Mustonen olikin raivoissaan.

Päävideotuomari Manuela Gröger-Schneider oli vastuussa maalin hylkäämisestä.

- Hän on kieltäytynyt läpivalaisemasta kaiken. Valmentajat on ennen turnausta halunneet, että kurinpito ja päätökset läpivalaistaisi. Direktoraatin päätöksen jälkeen on ilmoitettu, että mitään ei teille kerrota. Hän on istunut päävideotuomarina tuolla ylhäällä. Manuela Gröger-Schneider, Mustonen sanoi.

USA:n maalivahti Alex Rigsby oli kuitenkin maalialueensa ulkopuolella. Kaiken lisäksi Rigsby sai jäähyn, vaikka jäähy olisi pitänyt tuomita maalivahdin häirintään tuomritulkinnan mukaan syyllistyneelle Jenni Hiirikoskelle. Rigsbyn jäähy oli ainakin selkeä tuomarivirhe.

Kaikki valta päätöksessä oli videotuomareilla. Protestimahdollisuutta ei pelin päättymisen jälkeen enää ole, joten Yhdysvallat pysyy maailmanmestarina, vaikka tuomarivirhe olisi tapahtunutkin.

Kyse oli tulkintakysymyksestä. Suomen joukkueen pelaajien mielestä maali olisi pitänyt hyväksyä. Yhdysvaltain joukkuekaan ei juhlinut maailmanmestaruuttaan railakkaasti, mihin varmasti vaikuttivat jatkoajan sekavat tapahtumat.

Ottelu eteni rankkarikisaan, jossa Yhdysvallat oli parempi. Yleisö hurrasi Espoossa Suomen joukkueelle ja farssimainen ratkaisu sai myös arvoisensa valtavan buuauskonsertin.

Mustosella on huonoja kokemuksia tuomaroinnista aiemmiltakin vuosilta.

- He eivät koskaan suostu vastaamaan mihinkään. Tää on viides vuosi peräkkäin. Tämä nainen tietää, miksi he rikkoivat sääntöjä.

Mustonen ilmoitti, että sääntökirjaa pitää vielä lukea, mutta toistaiseksi tulkinta on, että maali olisi pitänyt hyväksyä. Erikoistahan oli, että USA:n maalivahti Alex Rigsby sai tilanteesta jäähyn.

- Mä en ole varma. Olen saanut tiedon, että säännöt menisivät näin. Olen nähnyt monesti hidastettuna, että Hiirikoski tulee maalivahdin alueelle, molari torjuu, pudottaa kiekon ja hyppää kiekon perään, jolloin hän hyppää Jennin jalkojen päälle Jennin ollessa selkeästi alueen ulkona, Mustonen sanoi.

- Molari tekee sen aloitteen. Jos he tekisivät tuomarivirheen ja hylkäisivät maalin, niin silloin Jennin pitäisi käsittääkseni saada jäähy. Jos heidän maalivahti saa jäähyn, niin maali pitää silloin hyväksyä. Maalivahtihan sai jäähyn, Mustonen jatkoi.

Suomi saattoi todellakin menettää maailmanmestaruuden virheelliseen tuomaripäätökseen.

- Mikäli tää pitää paikkansa, niin sehän on täydellinen skandaali. Eihän MM-kisat voi ratketa noin, että me voitetaan maailmanmestaruus ja sitten me ei voitetakaan, Mustonen sanoi.

USA:n pelaajatkaan eivät mestaruuttaan riemukkaasti tuuletelleet.

- Mikä oli mielenkiintoista, niin noi kaikki jenkkipelaajathan tiesi, ettei heidän olisi pitänyt voittaa. Täysin kuollut joukkue voitti maailmanmestaruuden, koska he tiesivät, että tää menee vähän niin kuin väärin päin, hämmästeli Mustonen.

Naisleijonat taisteli finaalissa upeasti. Mustonen antoi tunteikkaita ylistyssanoja ryhmälleen.

- Se siitä. Toinen asia on, että olen ihan helvetin ylpeä joukkueesta. Onhan tämä ihan huikea ryhmä. Tosi Leijonia. Huh huh. Sanattomaksi vetää. Upeita naisia. Ihan uskomaton turnaus tolta joukkueelta.

Yhdysvallat lähti loppuotteluun suosikkina. Mustonen aisti ennen ottelua, että tulisi kova taistelu ja niin tulikin.

- Kyllä tiedettiin, että kaverilla on kokonaisuutena taitavampi joukkue. Mutta eilen illalla palaverissa tuolla kopissa jäi sellainen vahva tunne, että nälkä ei ole tyydytetty. Odotin meiltä loistavaa peliä, mutta en tiennyt, mihin se riittää. Olihan toi ihan huikea taistelu.