Naisleijonien upea jääkiekon MM-turnaus päättyi ikävästi, kun videotuomarointifarssi johti suomalaisten jatkoaikamaalin hylkäämiseen. Yhdysvallat sai armoa ja pystyi voittamaan kultamitalit rankkarikisan päätteeksi.

Amerikkalaispelaajat juhlivat MM-kultaansa varsin hillitysti. Suomalaisten maalin hylkääminen lässähdytti Espoon Metro-areenalla sen kuuluisan suuren urheilujuhlan tunteen.

- Oltaisiin varmasti pikkuisen iloisempia maailmanmestareita oltu kuin noi tuolla, kuittasi Suomen joukkueen puolustaja Minnamari Tuominen.

Suomen maali hylättiin maalivahdin häirinnän takia. Tosin Yhdysvaltain maalivahti Alex Rigsby oli poistunut maalivahdin alueeltaan ja oli sääntöjen mukaan tavallisen kenttäpelaajan asemassa. Rigsby sai jäähynkin, vaikka sääntöjen mukaan jäähy olisi kuulunut Suomen Jenni Hiirikoskelle, koska tilanne katsottiin maalivahdin häirinnäksi.

- Kyllä me oltiin vahvasti sitä mieltä, että se oli maali, eikä tapahtunut mitään sellaista, että se olisi pitänyt hylätä. Oliko sitten jonkinnäköinen safety-ratkaisu videotuomareilta?, arvioi Tuominen.

Maalin hylkääminen oli tulkintakysymys, mutta välttämättä oikeusmurhaa ei tapahtunut, sillä sääntöpykälä 184(iii) kertoo seuraavaa:

"Mikäli maalivahti on maalialueensa ulkopuolella ja hyökkäävä kenttäpelaaja estää maalivahtia palaamasta takaisin maalialueelleen tai estää maalivahtia suorittamasta kunnolla torjuntatehtäväänsä maalin syntyessä, ei maalia voida hyväksytä ja hyökkäävälle kenttäpelaajalle tuomitaan pieni rangaistus estämisestä".

Erotuomari antoi Rigsbylle jäähyn, vaikka jäähy olisi kuulunut Hiirikoskelle. Videotuomari Daniela Gröger-Schneiderin johtama ryhmä ei puuttunut kuitenkaan jäähypäätökseen vaan ainoastaan maalin laillisuuteen.

Maalin hylkäämisestä Suomi ei lannistunut, vaan taisteli vahvasti jatkoerän loppuun saakka.

- Saatiin mun mielestäni koottua itsemme tosi hyvin. Oli kyllä paikkoja tehdä se toinenkin maali jatkoajalla, Tuominen sanoi.

- Kyllä muutaman pelaajan kanssa puhuttiin, että pitää alkaa valmistautumaan, jos sieltä tuleekin se epämiellyttävä päätös. Kova luotto oli joukkueeseen, että saataisiin luotua vielä maali, jonka tuomaritkin hyväksyy, Tuominen jatkoi.

Rankkarikisakäytäntö herättää aina keskustelua.

- Onhan se vähän kuin kolikkoa heittäisi. Kuka sattuu onnistumaan. Aika hienot maalit ne tekivät kyllä, totesi Tuominen.

Joka tapauksessa MM-hopeakin on Suonen naisten maajoukkueen kaikkien aikojen paras saavutus.

- Aika hieno taistelu koko joukkueena. Tämä oli iso joukkue. Aika moni ei uskonut tohon välierävoittoon. Me näytettiin kuinka iso sydän meillä on. Leijona-sydän sykkii täällä paidan alla, Tuominen sanoi.

Naisleijonat on tehnyt vuodessa ison harppauksen. Jokaisen viime kauden olympiapronssimitalistin saama 10 000 euron apuraha on mahdollistanut ammattimaisen harjoittelun.

Tuominen painottaa, että apurahoista huolimatta menestyksessä näkyy eniten vuosien työ.

- Me ollaan monta vuotta tehty tätä hommaa. Ei me rahan takia tätä hommaa tehdä, vaan me rakastetaan tätä hommaa ja tätä joukkuetta. Halutaan menestystä.

Kesällä 29 vuotta täyttävä kaksi olympiapronssia voittanut Tuominen haluaa jatkaa uraansa ainakin Pekingin 2022 olympiakisoihin saakka.

- Kyllä mä Korean pronssipelin jälkeen ajattelin, että mennään vuosi kerrallaan, mutta sitten, kun jäätiin Isa Rahusen kanssa Koreaan vielä neljäksi päiväksi haistelemaan vielä tunnelmaa oman turnauksen oltua jo ohi, niin silloin ajattelin, että ei se neljä vuotta niin kaukana ole. Olympialaiset on niin hieno maailma, että haluaa elää sen vielä kerran ainakin.

Suomen tilanne näyttää lupaavalta. MM-hopeajoukkueessa pelasi kolme 17-vuotiasta suurlupausta ja lisää on tulossa.

- Kaikki on sitoutuneita treenaamaan. Sieltä tulee vielä joukkueen ulkopuoleltakin sellaisia junnuja, ja miksen vanhempiakin pelaajia, jotka treenaa erittäin sitoutuneesti ja haluaa menestyä joukkueen kanssa, Tuominen päätti.