EU-johtajat kokoontuvat tänään tiistaina jatkamaan maanantaina keskeytynyttä huippukokousta.

Tavoite on löytää tänään sopu siitä, kenestä tulee komission puheenjohtaja, Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja ja ulkopolitiikan korkea edustaja. Euroopan keskuspankin pääjohtajan valinta päätettiin jättää myöhemmäksi.

EU-johtajat yrittivät sopua 20 tunnin ajan sunnuntain ja maanantain välisenä yönä, mutta sitä ei syntynyt.

Sopu olisi tehnyt sosiaalidemokraattien Frans Timmermansista komission puheenjohtajan. Sosiaali- demokraatteja edustavat EU-johtajat viestivätkin selvää pettymystä ja turhautumista kokouksen keskeytymisen jälkeen, koska sopu oli ollut todella lähellä.

Loppumetreillä paketti purkautui keskustaoikeistolaisen EPP:n ja joidenkin muiden vastustuksesta. EPP:tä ei tyydyttänyt komission puheenjohtajuudesta luopuminen. Osa EU-maista, kuten Puola ja Unkari, vastustivat Timmermansia siitä syystä, että tämä on kritisoinut niiden oikeusvaltiokehitystä komissaarin toimessaan.

Italian pääministeri Giuseppe Conte sanoi, että pakettia vastusti 10–11 maata.

Ehdittävä ennen parlamenttia

Vääntö huippupesteistä jatkuu Brysselissä tänään. Kiire on kova, sillä Euroopan parlamentti on kokoontunut ensimmäiseen täysistuntoonsa Strasbourgiin ja valitsee oman puheenjohtajansa keskiviikkona.

Puheenjohtaja on parlamentin oma päätös, mutta päätös lyö osaltaan kokonaisuutta lukkoon ja vähentää EU-johtajien liikkumatilaa.

Keskustaoikeistolainen EPP ei tosin ollut yksimielinen. Saksan liittokansleri Angela Merkel halusi hyväksyä Osakassa Japanissa neuvottelemansa paketin.

Merkelille EPP:n vastustus oli suuri arvovaltatappio. Toki se aiheutti harmaita hiuksia myös muille johtajille. Paketin olivat sopineet Merkelin kanssa sosiaalidemokraattien Espanjan Pedro Sánchez ja liberaalien Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja Alankomaiden pääministeri Mark Rutte.

Macron oli erityisen ärsyyntynyt sovun romahtamisesta.

”Me annamme neuvostosta ja Euroopasta todella huonon kuvan”, presidentti totesi toimittajille.

EPP:n raivoisa vastustus oli selvä jo kokouksen alussa. Muun muassa Irlannin pääministeri Leo Varadkar ilmoitti, ettei EPP voi luopua komission puheenjohtajuudesta ”ilman taistelua”.

Aamua kohti Timmermansin paikka näytti olevan jo melkein varma, ja kokouksessa oli siirrytty liberaalien ja konservatiivien väliseen kisaan siitä, kumpi saa Eurooppa-neuvoston puheenjohtajuuden ja kumpi korkean edustajan paikan.

Osaka-paketissa EPP:n kärkiehdokas Manfred Weber olisi noussut parlamentin puhemieheksi. Eurooppa-neuvoston puheenjohtajaksi olisi valittu bulgarialainen Kristalina Georgieva ja korkeaksi edustajaksi Belgian pääministeri Charles Michel tai kilpailukomissaari Margrethe Vestager. Tiettävästi Georgieva ja Michel eivät ole enää pelissä.

Nimikeskustelut jatkuvat tänään. Pääministeri Antti Rinne (sd) toivoi suppeita listoja kokouksen jatkolle.

”Toivon, ettei enää tulisi kovin paljon uusi nimiä.”