Eduskunta käsitteli eilen torstaina kansalaisaloitetta, joka puuttuisi lapsiin kohdistuvista seksuaalirikoksista langetettaviin lievimpiin tuomioihin.

Kansalaisaloitteessa esitetään, että törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä tuomittaisiin vähintään kahden, mutta korkeintaan 10 vuoden vankeutta.

– Kun nyt minimirangaistus on yksi vuosi, niin alaraja siis muuttuisi ja käytännössä johtaisi siihen, että rangaistukset tuomittaisiin ehdottomina vankeusrangaistuksina, kansanedustaja Eeva-Maria Maijala (kesk.) kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

Lisäksi aloitteessa esitetään minimirangaistuksen korottamista muihin pedofiliarikoksiin: lapsen houkuttelemiseen seksuaalisiin tarkoituksiin, seksuaalipalvelujen ostamiseen nuorelta sekä pornografiaan liittyviin rikoksiin.

– Sukupuoliyhteyteen johtaneesta törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä tuomitaan toistuvasti ehdollisia tuomioita, jolloin tekijä ei joudu vankilaan ja voi jatkaa rikollista toimintaa, kansalaisaloitteessa kerrotaan.

Maijalan mielestä kansalaisaloite on tavoitteiltaan kannatettava.

– Nämä rikokset pöyristyttävät jokaista normaalia ihmistä, hän toteaa.

Osa lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten rangaistuksista on hänen mielestään liian lieviä nykyisellään.

– On uskomatonta, että vielä vuonna 2015 on voitu antaa ehdollinen rangaistus esimerkiksi sellaisesta pitkään jatkuneesta seksuaalirikosten sarjasta, joka sisälsi myös sukupuoliyhteyden ja uhri oli tekojen alkaessa kuusivuotias, Maijala kirjoittaa.

Hänen mielestään myös rikoksen terminologiaa voitaisiin muuttaa niin, että törkeimpien tekojen kohdalla voitaisiin hyväksikäytön sijaan puhua lapsen raiskauksesta.

– Sana hyväksikäyttö on kuitenkin hieman vähättelevä, ja luo mielleyhtymiä, että kyse on vain jostakin taputtelusta.

Kansalaisaloitteeseen vaaditaan 50 000 allekirjoitusta, jotta se menee eduskunnan käsittelyyn. Kansalaisaloite lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten rangaistusasteikon koventamisesta keräsi 58 019 kannatusilmoitusta.