Solidaarisuus-järjestön mukaan Keniassa yhä nuorempia tyttöjä ympärileikataan eli heidän sukuelimiään silvotaan.

Naisten sukuelinten silpomisen kieltävä laki on ollut voimassa viisi vuotta Keniassa.

– Lainsäädännöllä on ollut huolestuttava vaikutus: yhä nuoremmat tytöt joutuvat ympärileikattavaksi. Tyttölapset eivät pysty vastustamaan väkivaltaa tai esimerkiksi karkaamaan perheensä luota, kuten nuoret naiset pystyvät, sanoo Solidaarisuus-järjestön ohjelmapäällikkö ja tasa-arvoasiantuntija Milla Mäkinen.

– Laki ei riitä suojelemaan kansalaisia maassa, jossa oikeusjärjestelmä ei toimi ja korruptio on merkittävä haaste. Lisäksi lain toimeenpanoon ei yksinkertaisesti ole resursseja, Mäkinen toteaa.

Ongelmallista on myös se, että tieto lain olemassaolosta ei ole saavuttanut kaikkia paikallisia yhteisöjä.

– Keniassa keskimäärin 27 prosenttia naisista joutuu ympärileikkauksen eli sukuelinten silpomisen uhriksi. Keskiarvo jättää varjoonsa alueet ja yhteisöt, joissa ongelma on edelleen valtava ja koskettaa lähes kaikkia tyttöjä, järjestö kertoo.

Naisten asemaa vahvistamaan pyrkivää kehitysyhteistyötä tekevä Solidaarisuus on kampanjoinut silpomista vastaan kymmenen vuoden ajan Somalimaassa.

– Paikallisten yhteisöjen oman osaamisen tukeminen on osoittautunut toimivaksi menetelmäksi silpomisen vastaisessa työssä. Vuoden 2016 alusta alkaen tätä menetelmää jalkautetaan Keniaan, järjestö kertoo.

Kansainväkistä tyttöjen ympärileikkauksen vastaista päivää vietetään 6. helmikuuta. Arvioiden mukaan noin 130-140 miljoonaa tyttöä ja naista on silvottu maailmanlaajuisesti. YK arvioi, että vuoteen 2030 mennessä 15 miljoonaa 15-19-vuotiasta tyttöä joutuu silvotuksi, Solidaarisuus kertoo.

Solidaarisuus tekee kehitysyhteistyötä Somalimaassa, Keniassa ja Nicaraguassa. Järjestö on ulkoministeriön kumppanuusjärjestö.