Palvelualojen ammattiliitto PAM kiistää tulkinnan yleisen palkankorotuslinjan syntymisestä ja tyrmää työnantajien vaatiman palkkamaltin.

PAM pohti linjauksiaan valtuuston syyskokouksessa, joka päättyi tänään. PAM huomauttaa tiedotteessaan, että työnantajat halusivat alakohtaiset sopimusneuvottelut, joten vientiteollisuuden ratkaisuja ei voida soveltaa neuvottelupöydissä sellaisenaan, vaan jokainen sopimus neuvotellaan erikseen.

PAMilaiset tukevat kaikkia alojaan neuvottelutavoitteiden saavuttamiseksi. PAMin puheenjohtaja Ann Selin huomautti jo eilen, että solmitut sopimukset koskettavat vain murto-osaa palkansaajista. Hänen mielestään on kohtuutonta, että esimerkiksi palvelualoilla oletetaan noudatettavan Teknologiateollisuudessa solmittua palkkaratkaisun linjaa.

– Työnantajat ja media tuntuvat tulkitsevan Teknologiateollisuuden 1,6 % korotusta palkkoihinsa yleisenä linjana. Kyse on heidän linjastaan ja heidän palkkoihinsa sovitusta korotuksesta. Suurelle osalle palkansaajista sopimuksia ei ole vielä neuvoteltu, Selin sanoi tiedotteessa.

– Me emme halua naisvaltaisten ja miesvaltaisten alojen palkkaerojen kasvavan. Näin tapahtuu, jos korotuksissa toimialoillamme puhutaan samoista prosenteista kuin jo aiemmin sovituissa sopimuksissa.

Lue lisää: Teollisuusliiton TES läpi vasta yllättävän äänestyksen jälkeen: 3,2%:n palkankorotus kahdessa vuodessa

PAM katsoo, että viime viikolla työnantajan keskeyttämät hiihtokeskus- ja ohjelmapalvelualojen neuvottelut on saatava maaliin. PAMin mukaan Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRa ilmoitti tänään työsulusta, jota Selin pitää käsittämättömänä, sillä palkkaneuvottelut olivat tuskin päässeet alkuun. Selinin mukaan työnantajapuoli oli tarjonnut euroissa liian vähän, vaikka alalla menee nyt hyvin.

MaRa perustelee työsulkua syyttämällä PAMia joulusesongilla kiristämisellä niin, että lakkovaroitus annettaisiin joulun alla. MaRan mukaan työsulku oli pakko julistaa, jotta valtakunnansovittelija ehtii sovitella kiistan ennen joulua.

Kiky jätti jälkensä

PAM huomauttaa, että hiihtokeskus- ja ohjelmapalvelualojen neuvottelut ovat vasta ensimmäiset monista alakohtaisista sopimusneuvotteluista.

–Ei voi olla niin, että jopa kannattavilla aloilla, kuten matkailu, työnantaja on haluton työehtosopimusten parantamiseen. Myös muut PAMilaiset alat ovat valmiudessa alkaviin neuvotteluihin. Esimerkiksi majoitus- ja ravintola-ala on pitkään jäänyt jälkeen palkkakehityksestä ja kaupan alan laajennetut aukioloajat sekä palvelut lisäävät työn kuormittavuutta ilman, että työsuhteiden ehdot paranevat.

Selinin mukaan kilpailukykysopimus oli raskas sovittavaksi ja jätti jälkensä. Tulevalla sopimuskierroksella haavoja tulisi hänen mielestään parantaa.

– Ei ole vanhanaikaista olettaa, että palkalla on tultava toimeen. Luotamme työnantajiin siinä, että hekin haluavat parantaa palvelualojen mainetta ja arvostusta. Eikä niin, että palvelualat rakentuvat huonoista työsuhteista ja alhaisista palkoista, joita veronmaksajat joutuvat kompensoimaan tulonsiirtojen kautta ja palkkaköyhyys lisääntyy entisestään, Selin sanoo tiedotteessa.

Automatisaatio uhkaa työpaikkoja

PAMin mukaan digitalisaation ja automatisaation takia alkaa olla viimeisiä hetkiä kartoittaa työsuhteessa olevien työntekijöiden osaamistarpeet ja päivittää ne ennen kuin työpaikat menetetään. Koulutuspolitiikassa on PAMin mukaan huomioitava ajoissa kaikenikäiset oppijat ja tulevaisuuden työelämän tarpeet.

–Alustatalous ja erilaiset työntekemisen muodot, kuten kevytyrittäjyys, ovat ilmiö jotka tarvitsevat omat pelisääntönsä.

PAM peräänkuuluttaa arvostuksen osoittamista konkreettisesti myös suorittavan työn tekijöille.

–Se tarkoittaa sitä, että omaan työhönsä ja osaamiseensa voi vaikuttaa, palkka riittää elämiseen ja kaikesta työstä puhutaan julkisuudessa arvostavasti. Kaikenlaiseen työntekijöihin kohdistuvaan epäasialliseen kohteluun ja häirintään tulee suhtautua tiukasti.

Lue myös:

Keskolaiset vaativat: Teollisuutta kovemmat palkankorotukset – yli 10 % lisää

Lakkovaroitus: 12 000 työntekijää hiostaa operaattoreita

Hoitajat vaativat omaa sopimusta: ”Suurimpia epäkohtia ovat palkkaus, työolot ja riittämätön henkilöstömäärä”

Uuden liiton pomo hämmästyi: ”Tuntuu kuin muiden päätöksenteko olisi haluttu ulkoistaa meille”

Yllätyssopu 145 000:n palkankorotuksista: Insinööreille 3,2 % kahdessa vuodessa