Rakennusliitto on tyrmistynyt uuden valtakunnansovittelijan kommenteista, joita ei liiton puheenjohtajan Matti Harjuniemen mukaan olisi koskaan pitänyt lausua.

Vastavalitun sovittelijan Vuokko Piekkalan linjaus liittokierrokselle on kuohuttanut ay-kenttää laajalti, kuten Uusi Suomi tässä aiemmassa jutussaan kertoo . Piekkalan mukaan liittokierroksella palkankorotusten ylärajan määrittelee neuvottelut aloittava ala, eikä tämän korkeampia prosentteja kannata sovittelijalta pyytää.

Harjuniemi katkoo verkkokirjoituksessaan jo välejä sovittelijaan, joka aloittaa työssään vasta elokuussa.

– Ylen Ykkösaamun haastattelun mukaan Piekkalasta on vähän tylsää, kun hänen pätevyyttään epäillään jo ennen kuin hän on työskennellyt päivääkään sovittelijana. Voi olla tylsää, mutta kommentit, joita ei koskaan olisi pitänyt lausua, panevat epäilemään virkamiehen pätevyyttä, Rakennusliiton Harjuniemi kirjoittaa kommentissaan.

– Yhden asian uuden sovittelijan kommentointi teki selväksi. Jos Rakennusliitossa on vähänkin puhtia, emme tule sovittelijan konttorin saranoita kuluttamaan. Pidetään liitto vahvana, niin rakennusala kehittyy omin voimin ja omin neuvotteluin, hän jatkaa.

Harjuniemen mukaan Piekkalan edeltäjä Minna Helle teki virassaan melkoista jälkeä luomalla järjestelmän, ”jolla alakohtaiset työehtoneuvottelut rampautettiin”.

– Uudessa järjestelmässä, Suomen mallissa, eri alojen, etenkin naisvaltaisten matalapalkka-alojen, ongelmat lakaistiin maton alle, Harjuniemi kirjoittaa.

– Maton alle ne jäävätkin. Alat jäävät kehittämättä, koska uusi valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala ilmoittautui Ylen Ykkösaamussa (2. heinäkuuta) Teknologiateollisuuden linjalle. Teknologiateollisuuden ja sovittelijan mukaan työnantajapuoli kaikilla aloilla voi rauhallisin mielin ilmoittaa torppaavansa kaikki palkansaajien merkittävämmät esitykset. Sovittelija on nimittäin jälleen ennakkoon ilmoittanut, että hänen jonossaan kaikille jaetaan samat ratkaisut ja piste.

Lue lisää: Liittojohtaja hämmästyi: Uusi valtakunnansovittelija iski heti kaasun pohjaan