Helsingissä kansanedustaja Jaana Pelkonen (kok) on tekemässä eduskuntavaalien yhtä erikoisinta kampanjaa. Viime vaalien Helsingin äänikuningatar pyrkii nyt omien sanojensa mukaan ”ekologisesti” eduskuntaan 872,34 eurolla.

Budjetti on lähes 20 kertaa pienempi kuin neljä vuotta sitten, jolloin Pelkonen kampanjoi näyttävästi ja 17 296,43 euron edestä ”tolkkua” sääntelyyn ja erityisesti alkoholipolitiikkaan eli sen liberalisoimiseksi.

Tolkkua markkinoitiin noin 13 500 euron lehti-, netti- ja ulkomainoksilla, 2 500 euron vaalitilaisuuksilla ja 518 euron vaalilehtisillä.

Blogissaan Pelkonen kertoo kaipaavansa kampanjaansa nyt sponsoreiden sijaan ”innostusta, ideoita ja tsemppihenkeä”. Lehtisiä painetaan nyt noin puolet vähemmän – 282,10 eurolla – ja nettimarkkinointiin kuluu runsas kolmannes vähemmän 590,24 euroa.

Tsemppiä hän kyllä saa nimekkäiltä tukijoilta. Verkkosivuilla hänen puolestaan puhuvat muusikot Paula Koivuniemi ja Samu Haber, ravintoloitsija Tomi Björck sekä Finanssialan toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi.

Silti 872,34 euroa on poikkeuksellisen pieni budjetti läpi pyrkivälle kansanedustajalle ja hän itsekin luonnehti sitä ”nollabudjetiksi”. Alle tuhannen euron budjetti vertautuukin pienpuolueiden listojen täyte-ehdokkaiden vaalikampanjoihin

Ja aivan eri kokoluokassa se on kuin esimerkiksi ensimmäisestä läpimenosta kamppaileva opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok) erityisavustaja Daniel Sazonov. Hän tekee 64 770 euron kampanjaa. Omaa rahaa siitä on 7 500 euroa.

Uudellamaalla sinisten puheenjohtaja Sampo Terho on pannut vaalirahoituksen ennakkoilmoituksen mukaan 15 000 euroa omaa rahaa likoon ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo 13 500 euroa. Pelkonen on pannut omia rahoja kampanjaansa 385,02 euroa. Kaikki toki enemmän kuin viime vaaleissa, jolloin Pelkosen ei tarvinnut käyttää omaa rahaa ollenkaan kampanjassaan.

Poikkeuksellinen vaalibudjetti saakin kysymään, onko Pelkonen jo etukäteen luovuttamassa äänikuningattaren kruunuaan.

Blogissaan hän kertoo kärsineensä uskonpuutteesta työtään kohtaan ja pohtineensa pitkään, lähteäkö ehdolle. Tukijoiden houkuttelemana hän kuitenkin päätti lähteä eduskuntavaaleihin ”vielä kerran”.

Pelkosen laaja tunnettuus ja kokemus kansanedustajana lähes varmistavat jatkopaikan, mutta silti kokoomuspiireissä on kysytty, soutaako Pelkonen nyt yhteistä venettä.

Puolueen tavoite on nostaa Helsingissä paikkamäärä kuudesta seitsemään. Vaikka kokoomuksen kannatustilanteessa tavoitetta voi pitää epärealistisenakin, puolueessa on nähty, että kaikille Pelkosen vuonna 2015 keräämille lähes 16 000 äänelle löytyisi kyllä käyttöä.

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

LUE MYÖS:

Näkökulma: Täysin ennennäkemätön jytky järisyttää Lappia – Kertoo isosta murroksesta koko Suomessa

Näkökulma: Vihreät yrittää kokoomuksen ohi Helsingissä – Jussi Halla-aholle tulossa suuri potti

Näkökulma: 4 isoa nimeä jää pois eduskunnasta – Vain jytky voi rikkoa tasapainon Turussa