Ei kesää eikä kai talveakaan ilman Nuorisosäätiötä sivuavia uusia sotkuja. Yleisradio uutisoi tänään uusista lahjusepäilyistä, jotka kohdistuvat hämeenlinnalaiseen rakennusliikkeeseen, joka oli pelannut säätiön kanssa yhteispeliä.

Tapahtumat sijoittuvat vuosiin 2014–2016. Siis aikaan, jolloin Suomen politiikkaa ravistanut vaalirahasotku oli jo takana ja oikeuden tuomiot pääsääntöisesti annettu.

Nuorisosäätiöön vaalirahasotku liittyi siten, että se oli jakanut 1998–2009 vaalitukea vastoin säätiön sääntöjä silloisille omilleen, eli keskustalaisille poliitikoille.

Keskustalaisista poliitikoista ehdolliseen vankeuteen tuomittiin aikoinaan entinen kansanedustaja Jukka Vihriälä ja kansanedustaja, nykyinen puolustusministeri Antti Kaikkonen.

RAY:n entisen puheenjohtajan Vihriälän korkeimmasta oikeudesta saama tuomio lahjuksen ottamisesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta oli lopulta yksi vuosi ja kaksi kuukautta ehdollista vankeutta. Nuorisosäätiön puheenjohtajana vuosina 2003–2009 toiminut Kaikkonen sai käräjäoikeudesta luottamusaseman väärinkäytöstä viiden kuukauden ehdollisen vankeustuomion, josta hän ei valittanut ylempiin oikeusasteisiin.

Vaikka tänään julkisuuteen nousseilla uusilla epäilyillä ei olekaan tekemistä tämän päivän politiikan kanssa saatikka keskustan tai puolueen nykyisten vaikuttajien kanssa, ovat ne muistutus tuomioihin päätyneestä bisneksen ja politiikan sekoittaneesta ”maan tavasta”.

Keskustalaisten kannalta on ikävää, että Nuorisosäätiö-jutussa mainitaan tänäänkin puoluekoneiston kaksi kasvattia, entinen hallintopäällikkö Aki Haaro ja Kuopion kaupunginhallituksen entinen keskustalainen puheenjohtaja Perttu Nousiainen. Puolueeseen liittyy monen kansalaisen silmissä negatiivinen leima, kun säätiö on otsikoissa.

Nyt keskustan puheenjohtajakamppailua käyvä Antti Kaikkonen joutuu kantamaan omaa vuosia sitten kärsittyä tuomiota ja muuta Nuorisosäätiö-töhnää mukanaan menneisyyden painolastina, vaikka hän ei oikeudenkaan mukaan edes ollut luomassa vanhaa vaalitukikäytäntöä Nuorisosäätiön puheenjohtajana.

LUE MYÖS: Ex-ministeri asettui Antti Kaikkosen tueksi – ”Nuorisosäätiöllä lyö­ty jo riit­tä­väs­ti”

Oikeuskanslerikin on Kaikkoselle eräänlaisen synninpäästön antanut, kun alkukesästä käytiin keskustelua hänen soveltuvuudestaan ministeriksi. Oikeudellista estettä ei Nuorisosäätiö-vuosien vuoksi ole.

Politiikka on siitä raaka laji, että poliittiset vastustajat kaivavat ja nostattavat vanhoja asioita mielellään esiin. Sen tietävät myös keskustalaiset puoluekokousedustajat, jotka päättävät puolentoista kuukauden kuluttua 7.9. Kouvolan ylimääräisessä puoluekokouksessa uudesta puheenjohtajasta.

Kilpakumppani Katri Kulmuni on Kaikkosta selvästi kokemattomampi ja nuorempi poliitikko. Nykyinen elinkeinoministeri ei ollut vaalirahakohuvaalien 2007 aikaan vielä valtakunnanpolitiikassa, mikä on tässä tilanteessa etu.

LUE MYÖS: Mikä erottaa Katri Kulmunia ja Antti Kaikkosta? – Juha Sipilä on näkemyksissään seuraajaehdokkaitaan jyrkempi

Valinta on keskustan puoluekokousedustajien ehdokkaista tekemien mahdollisuus- ja riskianalyysien tulosten summa. Keskustalaisten kannalta myönteistä on se, että kumpi tahansa valituksi tulee, ei puolueen kannatus taida voida nykyisestä enää laskea. Vai voiko sittenkin?