Ei tullut sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtajasta Antti Lindtmanista ministeriä puoluetoveri Antti Rinteen hallitukseen.

Virallinen muotoilu Lindtmanin jäämisestä nykyisiin tehtäviin menee demareiden puoluelehden Demokraatin ”yllätysilmoitus”-haastattelussa näin:

”Arvostan eduskuntatyön korkealle. Haluan jatkaa työtäni eduskuntaryhmän puheenjohtajana ja vaikuttaa tältä paikalta myös kaikkeen päätöksentekoon. Uusmaalaisilla äänestäjilläni on siis jatkossa suora kanava niin hallituksessa kuin eduskunnassa tehtäviin päätöksiin”.

LUE LISÄÄ: Demokraatti: Antti Lindtman ei lähde ministeriksi – yllättävä ilmoitus jatkohaluista

”Varmana ministerinimenä julkisissa spekulaatioissa mainittu” Lindtman ei Demokraatin jutun mukaan ”ole hakemassa nyt ministeripostia”. Totuus lienee hieman moniselitteisimpi.

Myöhemmin tänään Lindtman täsmensi Iltalehden haastattelussa, että oli saanut Rinteeltä esityksen, että ryhtyisi ministeriksi. Lindtman kertoo eduskuntatyön sopivan tässä elämäntilanteensa pienen tyttären isänä hänelle paremmin.

Hallitusta muodostava Antti Rinne kertoi tänä aamuna Hotelli Korpilammella Espoossa, että hän tietää puolueen kuusi ministerinimeä itsensä lisäksi. Nimet virallistetaan tänään eduskuntaryhmän ja puoluehallituksen yhteiskokouksessa.

Sivuhuomiona todettakoon, että Lindtmanin haastattelu, jossa hän ilmoitti halustaan jatkaa eduskuntaryhmän johdossa tuli ulos noin tunti sen jälkeen, kun Rinne oli kertonut demarinimien tietämisestä julkisuudessa.

Antti Lindtman oli lähtökuopissa haastamaan Antti Rinnettä puheenjohtajan paikalta syksyllä 2016. Hän vetäytyi hankkeesta, kun niin sanottu puhujalistakohu tuli yllättäen julki.

Lindtmanilla oli tiettävästi Eero Heinäluoman tuki hankkeessa.

Rinteen haastajiksi lähtivät vuoden 2017 puoluekokouksessa kansanedustajat Timo Harakka ja Tytti Tuppurainen, mutta he eivät äänestyksessä menestyneet.

Tämän kevään eduskuntavaalien jälkeen Harakka on iloinnut saamastaan eduskunnan valtiovarainvaliokunnan puheenjohtajuudesta. Mikään ei viittaa siihen, että Rinne kelpuuttaisi Harakkaa ministeriryhmäänsä.

Tuppurainen voi ministeriksi nousta, kuten myös esimerkiksi kansanedustaja ja varapuheenjohtaja Sanna Marin, jolla uskotaan olevan mahdollisuuksia jossain vaiheessa aina sdp:n puheenjohtajaksi asti.

Heinäluoma puolestaan lähtee europarlamentaarikoksi maan kovimman äänimäärän turvin. Se ei ole viemässä häntä Suomen EU-komissaariksi, vaan paikan on saamassa kansanedustaja Jutta Urpilainen. Aiheesta raportoi tänään Iltalehti, joka kertoi myös Urpilaisen haluista komissaariksi.

LUE LISÄÄ: IL: Jutta Urpilainen haluaa EU-komissaariksi – Eero Heinäluomalle tiukka vastaus

Urpilainen on poliitikko, jonka Rinne kampesi sdp:n puheenjohtajan ja valtiovarainministerin paikalta 2014. Hänkään ei näytä kuuluvan henkilöihin, jotka Rinne olisi tulevaan ministeriryhmäänsä halunnut, mutta Brysseliin kyllä.

Kirjoittaja on Uuden Suomen päätoimittaja.

Lisäys juttuun klo 14:53: Myöhemmin tänään Lindtman täsmensi Iltalehden haastattelussa, että oli saanut Rinteeltä esityksen, että ryhtyisi ministeriksi. Lindtman kertoo eduskuntatyön sopivan tässä elämäntilanteensa pienen tyttären isänä hänelle paremmin.

Samassa yhteydessä jutun otsikkoa muutettu.