Kuva: Petteri Paalasmaa

Hallitustunnustelija Antti Rinne (sd) löi viikonloppuna lisää kierroksia veikkailuihin uudesta hallituspohjasta, kun hän Helsingin Sanomien haastattelussa totesi, että sdp, keskusta, vihreät, vasemmisto ja rkp saisivat aikaan riittävän enemmistön.

Toistaiseksi vahvimpina ovat eläneet arviot sinipunahallituksesta, jossa hallituksen perusakseli rakentuisi sdp:n ja kokoomuksen varaan ja jota täydentäisivät vihreät ja rkp. Jo ennen vaaleja Rinne linjasi Uuden Suomen, Kauppalehden ja Talouselämän yhteishaastattelussa, että mieluisin hallituspohja olisi sdp, vihreät, vasemmistoliitto ja keskusta tai kokoomus.

LUE MYÖS: Antti Rinne lähtisi hallitukseen 3 puolueen kanssa – Ehdottaa uutta ”usean päivän sessiota” hallitusneuvotteluihin

Rinne korosti nyt Helsingin Sanomissa, että hallitukseen ei pitäisi päästää pieniä puolueita vaa’ankieliasemaan. Suomeksi se tarkoittaa sitä, että Rinne ei halua sellaista hallitusta, jossa rkp:n tai vasemmistoliiton kiukuttelu uhkaisivat hallituksen enemmistöä eduskunnassa. Vasemmistoliitolla paikkoja on 16, rkp:llä 10.

”Mainitsemallasi [sinipuna-] koalitiolla olisi 108 paikkaa. Kansanrintamalla rkp:lla vahvistettuna olisi 117 paikkaa”, Rinne sanoi HS:lle.

Lausunto aiheutti kuhinaa kuin olisi kepillä muurahaispesää sohaissut. Rinteen nähtiin nyt sulkevan hallitusovea kokoomuksen nenän edestä. Kyse saattoi hyvin olla myös kokoomuksen härnäämisestä.

Mitä pidemmälle vaaleista on tultu, sitä tiedostavammaksi kokoomus on käynyt omasta neuvotteluasemastaan. Heti vaalien jälkeen kokoomuksen Petteri Orpo korosti, ettei puolue lähde hallitukseen hinnalla millä hyvänsä, mutta varsinaisia kynnyskysymyksiä hän ei halunnut antaa.

Kun hallitustunnustelija Rinne kysymyspatteristossaan pyysi listaamaan kynnyskysymyksiä, kokoomus löysi niitä jo 13. Se on enemmän kuin yksikään toinen puolue listasi. Pari päivää myöhemmin vielä ylimääräiseksi kynnyskysymykseksi muodostui vasemmistoliitto.

Torstaina kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen tviittasi, ettei hän näe ”edellytyksiä kokoomuksen ja vasemmistoliiton hallitusyhteistyölle”. Perjantaina lauluun yhtyi kokoomuskonkari Ben Zyskowicz. Videoblogissaan hän sanoi ”aivan suoraan”, että jos vasemmistoliitto lähtee hallitusneuvotteluin, Rinne saa varautua siihen, ettei kokoomus tule Säätytalolle vaikka kutsuttaisiin.

Kokoomus on selvästi halunnut julkisuuteen päin osoittaa, että jos se hallitukseen lähtee, tulee puolueen kädenjäljen näkyä selvästi.

Samaan syssyyn kokoomus on usuttanut Rinnettä kutsumaan perussuomalaisia hallitusneuvotteluihin. Kun Rinteen on nähty jo kysymyksillään sulkeneen perussuomalaiset pois ja toisaalta perussuomalaisten sulkeneen itsensä pois vastauksillaan, näyttää siltä, että kokoomuslaiset savustavat Rinnettä sanomaan ääneen, että perussuomalaisia ei hallitusneuvotteluissa nähdä. Se voisi kiihdyttää sdp:n gallupalamäkeä sopivasti eurovaalien alla.

Ei ihme, jos Hakaniemen Ympyrätalon puoluetoimistolla on nähty kokoomuksen ulostulot nenille hyppimisenä.

Rinteen toiveissa oli, että sdp saisi reilun vaalivoiton ja että keskusta olisi yltänyt lähemmäksi kokoomusta. Näin sdp:llä olisi ollut vahva mandaatti lyödä omat listat tiskiin hallitusneuvotteluissa ja se olisi vielä voinut kilpailuttaa keskustan ja kokoomuksen hallitukseen. Vaan toisin kävi.

Lauantaisella haastattelulla Rinne on voinut tietoisesti pyrkiä horjuttamaan kokoomuslaisten itsetuntoa ja kaikkivoipaisuutta. Kuin kirsikaksi kakun päälle Rinne vihjaili Petteri Orpon asemasta kokoomuksessa kehuessaan tätä, kuinka tämä on niin ”hyvin selvinnyt” puolueen ”kovissa paineissa”.

Rökäletappion kokenut keskusta on ollut pikemminkin marssimassa suoraan oppositioon kuin hallitukseen. Siksi sinipuna onkin näyttänyt niin vahvalta hallitusvaihtoehdolta. Keskustan Antti Kaikkonen on korostanut, että hallitusovi on vielä viisi senttiä raollaan, mutta silti IL-US-kyselyn mukaan hieman yli puolet keskustan vaikuttajista katsoo, ettei keskusta voi lähteä hallitukseen.

LUE MYÖS: Keskustavaikuttajilla yksi selvä viesti hallituskuviosta: ”Suomen ei pidä seurata Ruotsin tietä, perussuomalaiset mukaan hallitustyöhön”

Vaikka keskustan kansanedustajien keskuudesta löytyisivät riittävät äänet hallitukseen lähtemiselle, on kenttäväen jakautuneisuus hankala paikka nyt, kun keskustan pitäisi alkaa valita Juha Sipilälle seuraajaa ja etsiä itselleen uutta suuntaa.

Keskustalaisten harkinta voi tietysti helpottua, jos kokoomus omalta osaltaan paiskaa oven kiinni.

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

LUE MYÖS: Kokoomuspomo sanoo nyt suoraan: Hallitusohjelma voisi syntyä perussuomalaisten kanssa