Vaasan keskussairaalan tulevaisuus sähköistää vaalitunnelmia Pohjanmaalla Vaasan vaalipiirissä. Halu säilyttää laaja päivystysoikeus Vaasan sairaalassa nostaa ruotsalaisen kansanpuolueen ja sosialidemokraattien kannatuslukuja varsinkin Vaasan seudulla ja rannikolla.

LUE MYÖS: Kansanedustaja eduskuntaa kohauttaneesta Vaasa-äänestyksestä: ”Joillakin oli pelkoja oman poliittisen urakehityksen osalta”

Kiista voi avittaa myös vihreitä syömällä kannatusta hallituspuolueilta, joiden mielestä ruotsinkielisille riittäisivät Seinäjoen sairaalapalvelut.

Sairaalakiista näkyi vahvasti kunnallisvaalituloksissa, joissa rkp:n kansanedustaja Joakim Strand valittiin Vaasan valtuustoon äänivyöryllä, yli neljällä tuhannella äänellä. Toiseksi eniten ääniä keräsi Vaasan keskussairaalan Tehyn päätoiminen luottamusmies, sdp:n kaksikielinen Kim Berg, josta povataan uutta kansanedustajaa Arkadianmäelle.

Isoja äänimääriä voi verrata siihen, että kokoomuksen kuntavaalien ykkönen, Marko Heinonen sai Vaasassa vaajat 600 ääntä ja kansanedustaja Susanna Koski 276 ääntä.

###

Eduskuntavaaleissa kokoomus näyttää silti säilyttävän nykyiset kaksi edustajapaikkaansa. Puhemies Paula Risikon valinta lienee läpihuutojuttu. Hän oli kokoomuksen ääniharava ja sai 9 812 ääntä. Edelle kiilasivat ja 10 000 äänen rikkoivat sdp:n Jutta Urpilainen sekä rkp:n Anna-Maja Henriksson ja Joakim Strand. Vaikka neljän kärjessä on kolme naista muuten Vaasan vaalipiirissä näytetään suosivan miehiä: alueen 15 kansanedustajasta vain viisi on naisia.

Susanna Koski joutunee jännittämään näissäkin vaaleissa. Edellisvaaleissa hän päihitti Janne Sankelon vain 16 äänellä, ja tarkistuslaskennan jälkeen pudotti tämän eduskunnasta. Nyt Sankelo hakee revanssia ja pyrkii takaisin Arkadianmäelle.

Etsitkö sopivaa eduskuntavaaliehdokasta? Kokeile Uuden Suomen vaalikonetta.

Koski voi toki yllättää. Lakeuksien liinatukkaa pidetään tahtopoliitikkona, joka ei säästelee jalkojaan eikä rahojaan kampanjoissa. Oikean siiven ehdokas voi hyvinkin haalia ääniä kaikista konservatiivisimmilla äänestäjiltä Etelä-Pohjanmaalta.

Viime kädessä Kosken kohtalon ratkaisee, pidetäänkö Pohjanmaalla hänen aikaista sote-irtiottoaan ansiona vai rasitteena.

Sankelon lisäksi Kosken niskaan puhaltaa Pohjalaisen päätoimittaja Toni Viljanmaa, joka asuu Vaasassa, mutta syntyperäisenä teuvalaisena saattaa kerätä Suupohjan seudun suomenkieliset porvariäänet.

###

Vihreillä on nyt ensi kertaa mahdollisuus saada kansanedustaja läpi Pohjanmaalta. Vihreiden kansanedustajan Emma Karin ”unohdus” painaa äänestysnappia Vaasan sairaalaa koskevassa kansalaisaloiteasiassa eduskunnassa sataa koko opposition laariin: Kiista pysyy elävänä ja siirtää Vaasan sairaalan kohtalon hallitusneuvotteluihin, jonne asia painavuutensa takia kuuluu. LUE LISÄÄ: Eduskunnan pääsihteeri kommentoi kuohuttanutta äänestystä: ”Emma Kari jätti todennäköisesti painamatta äänestyspainiketta”

Puheenjohtaja Pekka Haavisto kävi maanantaina kirittämässä vihreiden vaalikampanjaa Vaasan torilla. Vaasan vihreillä on ehdolla kaksi valtuustossa istuvaa naista: ryhmän puheenjohtaja, tutkija Lotta Alhonnoro ja kuntavaaleissa hieman paremman tuloksen tehnyt Laura Ala-Kokko.

###

Edellisvaaleissa perussuomalaiset saivat Vaasan vaalipiiristä läpi kolme kansanedustajaa. Kaksi heistä, Reijo Hongisto ja Vesa-Matti Saarakkala jäivät sinisiin, Maria Tolppanen loikkasi demareihin. Tolppanen ja Saarakkala eivät hae jatkoa. Sen sijaan Hongisto hakee.

Sinisten listalta paluuta eduskuntaan havittelee perussuomalaisten perustajiin kuuluva valtiopäiväneuvos Raimo Vistbacka. Hän sanoo asettuvansa ehdolle vaaliakseen vanhan SMP:n perinteitä.

Nykyisillä Jussi Halla-ahon perussuomalaisilla ei ole yhtään valtakunnan tason nimeä ehdolla alueelta. Sen sijaan listalta löytyy oikeustieteen tohtori, varatuomari, valtiotieteen maisteri, filosofian lisensiaatti Lasse Juhani Lehtinen, jolla on kuulemma myös oikeustieteen ja ekonomin tutkinnot Etelä-Afrikasta.

Tutkintojen lisäksi mies on yrittäjä. Hänellä on kolmen lakifirman ja yhden toimistotarvikeyrityksen tappiota tekevä ”konserni”. Mies asuu nyt Kannuksessa, koska Kannuksessa ei ole pakolaisia. Hän toivoo näkevänsä Suomen eroavan EU:sta.

###

Sosialidemokraatit saavat todennäköisesti kolme paikkaa Vaasan vaalipiiristä eli lisäävät paikkamääräänsä yhdellä edellisvaaleihin verrattuna. Tosin demareilla oli alueelta kolme edustajaa sen jälkeen, kun Tolppanen loikkasi demareihin.

Tolppasen lisäksi edustajantehtävät jättää sdp:n Harry Wallin, entinen veturinkuljettaja ja arvokonservatiivi Seinäjoelta, joten Urpilainen voi saada Vaasan seudulta seurakseen kaksi uutta kansanedustajaa.

Seinäjoen demareista eduskuntaan pyrkii sote-muutosjohtaja Harri Jokiranta. Kim Bergin ohella hänen uskotaan olevan vahvoilla vaalikisassa. Paluuta valtakunnan politiikkaan yrittää myös sdp:n entinen varapuheenjohtaja, terveystieteen maisteri Tarja Tenkula. Tenkulaa paremmissa asemissa lienee kuitenkin Matias Mäkynen, sdp:n puoluehallituksen jäsen ja Vaasan valtuustoryhmän puheenjohtaja.

###

Vaasan vaalipiiri on perinteisesti keskustan vahvaa kannatusaluetta. Edellisvaaleissa kepu keräsi suurimman potin ja eniten paikkoja. Jos gallupit pitävät yhtään kutiaan, keskusta menettää yhden viidestä paikastaan, mutta säilyy maakunnan ykkösenä.

Viime eduskuntavaaleissa Mika Lintilä oli hilkulla jäädä valitsematta. Häntä kirittänee eduskuntaan elinkeinoministerin postista saatu näkyvyys. Mikko Savolalla ei pitäisi olla hätää. Ähtärin mies on niin suosittu, että kuulemma kerää kannatusta yli puoluerajojenkin.

Neljännelle kaudelle pyrkivä, Kaustisella syntynyt kokkolalainen Tuomo Puumala lienee myös vahvoilla. Puumala sai edellisvaaleissa lähes 8000 ääntä ja oli Juha Sipilän vastaehdokas 2012 keskustan puheenjohtajavaalissa.

Putoamisuhan alla keskustasta on kauhavalainen Antti Kurvinen. Kurvinen nousi eduskuntaan ensi kertaa viime vaaleissa. Kauhava on muutenkin haasteellinen paikka, koska 16 000 asukkaan kunnasta pyrkii eduskuntaan peräti kahdeksan ehdokasta.

###

Ruotsinkielisen rannikkoseudun takia rkp:n kannatus on Vaasan vaalipiirin alueella vahvaa. Puolueen puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson ja Joakim Strand ovat käytännössä varmoja läpimenijöitä. Mats Nylund jättää paikkansa, joten tilaa voi olla kahdellekin uudelle ruotsinkieliselle tulokkaalle.

Eduskuntaan halajavat muun muassa nuorten puheenjohtaja Christoffer Ingo Mustasaaresta, Vaasan valtuustossa istuva Sari Somppi sekä Vöyrin kunnanvaltuutettu Leena Nikkari-Östman. Myös yrittäjä Anders Norrback tavoittelee edustajanpaikkaa. Hän on rkp:n entisen puheenjohtajan Ole Norrbackin poika.

Kristillisdemokraatit säilyttänevät yhden edustajanpaikkansa. Työtä Helsingissä jatkanee kristillisdemokraattien ryhmäjohtaja Peter Östman.

Vasemmistoliitto jäänee tälläkin erää ilman edustajanpaikkaa Pohjanmaalta.

Edustajapaikkaennuste Vaasan vaalipiirissä:

Kok 2

Sdp 3

Ps 2

Kesk 4

Vas 0

Vihr 0

Rkp 4

Kd 1

muut 0

Viimeinen läpimenijä: Rkp

Ensimmäinen tippuja: kesk

Lähde: Iltalehti/Accuscore

Kirjoittaja on Kauppalehden toimittaja.

Korjaus 21.3.: Korjattu Paula Risikon (kok) äänimäärä kevään 2015 eduskuntavaaleissa. Risikko sai 9 812 ääntä, ei yli 11 000 ääntä.

LUE MYÖS:

Näkökulma: Nanopuolueita syrjitään taas - Väyrynen taistelee urheasti Pasilan tuulimyllyä vastaan

Näkökulma: Lakot, verot, autot, viinit – Näin Antti Rinne veisi Suomea vasemmalle ja Petteri Orpo oikealle

KOKO VAALIVALVOJAT-SARJA TÄÄLLÄ!