Koin tänään torstaina perussuomalaisten puoluetoimistolla tilanteen, jonkalainen on Suomessa uutta ja ikävää.

Tapahtuma sijoittui perussuomalaisten puoluetoimistoon Iso-Robertinkadulla Helsingissä, missä perussuomalaiset esitteli puheenjohtaja Jussi Halla-ahon johdolla eurovaalilinjauksiaan ja eurovaaliehdokaslistaansa.

Linjaukset kuultiin ja henkilögalleria nähtiin, mutta asetelma kärjistyi, kun Helsingin Sanomien toimittaja Jarno Hartikainen kysyi Halla-ahon vanhoista blogiteksteistä, joihin HS oli hakenut häneltä vastausta juttunsa yhteyteen:

”Olette kyllästynyt tähän aiheeseen, mutta palaan näihin vanhoihin blogiteksteihin, kun ne tuntuvat hiertävän hallitusneuvotteluissa. Kertokaa, onko nämä nuoren vihaisen miehen kärkkäitä kommentteja?”

Hartikainen jatkoi:

”Seisotteko edelleen näiden tekstien takana?”

Halla-aho aloitti vastauksensa: ”On aika vaikeaa ottaa kokoelma kontekstistaan…”

Halla-ahon aloitettua vastauksensa toimittaja yritti alkaa lukea tekstiä, joka ilmeisesti olisi tuonut kaivatun yhteyden esiin, jolloin Halla-aho sanoi ääntään korottaen ”Ei, ei, ei!”.

Tällöin Matti Putkonen keskeytti kuumaksi käyneen tilanteen , syöksyi muutaman askeleen eteenpäin puoluetoimiston tiedotustilan esiintymisalueella, kurkotteli yleisön ensimmäisen penkkirivin ylitse ja vaati mikrofonia pois taaempana istuneelta HS:n toimittajalta.

Halla-aho kuittasi tilanteen sanomalla ”hyvä”. Mikrofoni siirtyi toiselle toimittajalle, joka aloitti oman kysymyksensä.

Halla-aho ei lopulta vastannut HS:n kysymykseen.

Tiedotustilaisuus eteni pari minuuttia, minkä jälkeen minä esitin kysymyksen liittyen Halla-ahon blogiteksteihin ja yhdestä niistä hänen saamaansa tuomioon, koska aiempi keskeytynyt vastaus HS:lle jätti asian avoimeksi.

”Olette saanut tuomion kansanryhmää vastaan kiihottamisesta ja olette pitänyt sitä vain muutaman ihmisen mielipiteenä. Oletteko te edelleen samaa mieltä?”, kysyin. Mainitsin vielä, että kyseessä oli korkeimmasta oikeudesta tullut tuomio.

Halla-aho vastasi:

”Tämä on todella mielenkiintoista, että nyt Journalistiliitto ja oikeastaan kaikki media on hyökkäämässä oikeuslaitosta vastaan tästä Johanna Vehkoon saamasta sananvapausrikostuomiosta, kun hän haukkui kaupunginvaltuutettua natsipelleksi ja rasistiksi. Median suhtautuminenkin näyttää aika lailla vaihtelevan siinä, missä määrin oikeuslaitoksen tuomiot ovat jumalallista pyhää sanaa ja missä määrin tulkintaa”.

Näin hän käänsi asian itsestään toisaalle ja tapaukseen, joka on käsitelty tähän mennessä käräjäoikeudessa, eikä tuomio ole vielä lainvoimainen.

Halla-ahon vastauksen perusteella päättelen, että hän pitää itsensä kohdalle vuonna 2012 korkeimmasta oikeudesta tullutta tuomiota edelleen ”muutaman ihmisen henkilökohtaisena tulkintana”.

Tämä on jo aivan Trumpia. Mikrofoni pois toimittajalta, oikeuden päätökset ovat pelkkää tulkintaa ja kiusalliset kysymykset kierretään.

Mitä isot edellä, sitä pienet perässä.

Kirjoittaja on Uuden Suomen päätoimittaja.

LUE MYÖS: Tunteet kuumenivat Halla-ahon tilaisuudessa: Näin perussuomalaisten Putkonen syöksyi vaatimaan mikrofonia HS:n toimittajalta