Jussi Halla-ahon näköinen perussuomalaiset-puolue on edelleen vääränlainen kumppani kokoomuksen puheenjohtajalle Petteri Orpolle, joka linjasi tänään, että hallitusyhteistyö halla-aholaisten kanssa olisi vaikeaa .

Samoilla linjoilla on demareiden puheenjohtaja Antti Rinne. ”On vaikea kuvitella, että sosiaalidemokraatit olisi perussuomalaisten kanssa samassa hallituksessa”, Rinne sanoi.

Kannanotot ovat siksi varsin merkittäviä, että ne tulevat kahden gallupeissa suurimman puolueen johtajan suusta. Juuri tällä hetkellä näyttää siltä, että jompikumpi heistä on hallituksenmuodostaja seuraavien eduskuntavaalien jälkeen.

SDP:n kannatus viime IL-US-mittauksessa oli lähes 22 prosenttia ja kokoomuksen vajaa 20 prosenttia.

Perussuomalaiset on tämän hetken mittauksissa Suomen viidenneksi tai kuudenneksi suurin puolue. IL-US-gallupissa se on vasemmistoliiton jälkeen kuudentena 8 prosentin kannatuksella.

Kun perussuomalaisia äänestäisi vähemmän kuin joka kymmenes suomalainen, puolue on muiden näkökulmasta helppo jättää hallituksesta. Tilanne on meillä siten aivan toisenlainen kuin Ruotsissa, missä sikäläinen maahanmuuttokielteisyydellä ratsastava ruotsidemokraatit on sikäläisten demareiden ja kokoomuksen kanssa lähes samassa sarjassa noin viidenneksen kannatuksella.

Ruotsissa ruotsidemokraatit ovat vaa’ankielenä oikeisto- ja vasemmistoblokkien välillä. Lopputulos voi erään jututtamani ruotsalaisasiantuntijan mukaan olla se, että siellä päädytään ensi syksynä demareiden ja maltillisen oikeiston kesken yhteishallitukseen Saksan tapaan.

Suunta kohti tanskalaistyyppistä ratkaisua, jossa populistipuolue tukee vähemmistöhallitusta sen ulkopuolelta ei näytä todennäköiseltä Ruotsissa. Suomessa sellainen näyttää vielä vähemmän todennäköiseltä.

Europarlamentaarikko Halla-aho piti kokoomuksen ja demareiden johtajien julki tuomia linjauksia Facebookissa ironisesti ”kuluttajansuojan kannalta hyvänä asiana” ja liitti viestiinsä tavoilleen uskollisena ”turvapaikkaturismin” kaltaisia iskusanojaan.

Perussuomalaiset on linjansa valinnut, ja se tuskin muuttuisi vaikka keulilla olisi joku muu, kuten esimerkiksi puoleen tänä keväänä näkyvin poliitikko Laura Huhtasaari.

Kirjoittaja on Uuden Suomen päätoimittaja.

Lue lisää aiheesta:

Nyt tuli tyrmäys Jussi Halla-aholle: Rinne ja Orpo rajaisivat ulos seuraavasta hallituksesta

Jussi Halla-aho Orpolle ja Rinteelle: ”Olemme vaalien jälkeenkin halukkaita keskusteluihin kaikkien kanssa”