Juha Sipilä astui keskustan johtoon suurena pelastajana vuonna 2012. Puolue oli kärsinyt rökäletappion eduskuntavaaleissa 2011 pudottuaan kannatuksessa 15,8 prosenttiin ja paikkamäärässä 35:een.

Sunnuntain vaaleissa keskustan romahdus oli vielä syvempi. Kannatus putosi historiallisen alas 13,8 prosenttiin ja eduskuntaryhmän koko 31:een. Pudotusta vuoden 2015 vaaleista oli 7,3 prosenttiyksikön ja 18 paikan verran.

Keskusta jäi vuoden 2011 tapaa neljänneksi sdp:n, perussuomalaisten ja kokoomuksen jälkeen.

Katso vaalitulos täältä .

Keskustan vuosien 2012–2015 rakettimainen nousu rakentui paljolti kempeleläisen insinöörin varaan. Hänen positiivisuutensa ympärille syntyi ilmiö, jonkalaisia suomalaisessa politiikassa harvoin nähdään. Kannatus huiteli gallupeissa parhaimmillaan yli 26 prosentissa.

Ennen sunnuntain vaaleja Sipilä sanoi Ylelle, että ”tuommoisella tuloksella en ole Vantaalla ehdolla”, kun gallup näytti keskustalle 14,1 prosenttia. Vantaalla hän viittasi keskustan puoluekokoukseen 2020.

Nyt toimitusministeristön pääministeri ja eduskuntapaikkansa kirkkaasti uusinut Sipilä on päättänyt hypätä sivuun puoluejohdosta jo tänä syksynä pidettävässä ylimääräisessä puoluekokouksessa. Mitä hän tekee eduskuntapaikkansa kanssa?

”Vaalitulos ei jätä minulle mahdollisuuksia”, hän tiivisti Twitterissä.

Keskustan kannatuksen romahduksen syissä on politiikan tutkijoille tutkimista. Selvää on, että se kulkee käsi kädessä Sipilän henkilökohtaisen suosion hiipumisen kanssa. Häneen kyllästyttiin.

Taustalla on kärhämöintiä Ylen kanssa, monen epäoikeudenmukaiseksi kokemaa aktiivimallia, sote-uudistuksen hajoamista käsiin, Kempeleen-kodin lupaamista turvapaikanhakijoille ja paljon muuta.

Suomen talous jäi Sipilän jäljiltä hyvään kuntoon, mutta hänen poliittinen uransa kotimaassa on ilmeisesti päätepisteessä ja keskustassa kaaos. Puolue ilmoitti, ettei se ole halukas hallitukseen ellei sen pitkä ehtojen lista täyty .

Ympyrä on sulkeutunut. Myös Mari Kiviniemen keskusta sulki itsensä surkean tuloksen jälkeen keväällä 2011 hallituksesta , vielä keskustan tämänpäiväistä ilmoitusta jyrkemmin.

Keskusta palasi neuvottelupöytään tosin myöhemmin, kun maahan ei meinattu saada millään hallitusta, mutta kokoomus ja demarit olivat kuitenkin löytäneet riittävissä määrin toisensa ja niiden ympärille rakentui Kataisen sixpack.

Kirjoittaja on Uuden Suomen päätoimittaja.