Politiikan ulkopuolelta eduskuntaan vuonna 2011 ponnahtanut ja siitä puolueensa puheenjohtajaksi noussut Juha Sipilä on oppinut politiikan tärkeimmät metkut. Tästä on todisteena hänen toimintansa presidentinvaalien yhteydessä.

Ensin puheenjohtaja-pääministeri kytki oman jatkonsa huomiota herättävästi puoleen ehdokkaan Matti Vanhasen menestykseen. Sitten hän siivosi koko sanomansa maton alle perinteisen poliitikkomaisesti toteamalla, että ”on tullut iso palauteryöppy, että se [vaalitulos] ei saa vaikuttaa, oli tulos mikä tahansa”.

Varmuuden vuoksi hän teki takaisinvetonsa vaalipäivänä jo ennen kuin tulos oli julkaistu ja Vanhasen surkea menestyminen varmistunut.

On Sipilällä hyviäkin, yritysmaailmasta tuttuja, perusteluja takaisinvedolleen. ”Omat tulostavoitteeni oli sidottu hallitusohjelmaan”, Sipilä sanoi Uudelle Suomelle keskustan päämajassa Helsingin Apollonkadulla.

Nuo tulostavoitteet ovat toteutumassa jopa yllättävän hyvin. Niinpä Sipilä istuu paikallaan kuin tatti, vaikka kansansuosio on tällä hetkellä sitä sun tätä.

Ehkä eniten epäilyjä herättänyt työllisyysasteen nousukin on onnistumassa. Tätä hehkutti hänen hallituksensa elinkeinoministeri Mika Lintilä Uudelle Suomelle viime viikolla muiden positiivisten arvioidensa lomassa.

–Jos pitäisi hevosmiehenä rahansa laittaa jonkun puolesta, sanoisin, että mennään siihen 72:een vuoden 2019 aikana, keskustalaisministeri sanoi.

Nyt on julkisuudessakin pohdittu, että Sipilän asema olisi uhattuna ensi kesäkuussa Sotkamossa pidettävässä puoluekokouksessa. On tuotu esimerkiksi esiin ajatus Paavo Väyrysen poliittisesta vastaiskusta Sotkamossa. Hänhän pärjäsi presidentinvaaleissa Vanhasta paremmin, mutta tosiasiassa varsin keskinkertaisesti.

Oman kansalaispuolueen perustanut Väyrynen totesi eilen keskustan ”kannatuksen suorastaan romahtaneen” ja arveli, että ”poliittista linjaa pitäisi korjata”. Eduskuntaan keskustan kunniapuheenjohtajan titteliä edelleen kantava europarlamentaarikko on joka tapauksessa aikonut palata keväistuntokaudella.

Väyrysen lähitulevaisuuden suunnitelmista kuullaan tarkemmin tämän viikon loppupuolella, kun hän järjestää aiheesta tiedotustilaisuuden.

Aamulehti toi eilisessä jutussaan mahdollisena Sipilän haastajanimenä Väyrysen lisäksi keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Kaikkosen. Hän ei kuitenkaan näyttäisi olevan haastamishommiin lähdössä.

–Jos Sipilä on käytettävissä jatkokaudelle, ajatukseni on olla häntä tukemassa, Kaikkonen muotoili, kun Uusi Suomi asiaa häneltä tänään kysyi.

Olisikin erikoista ja ihmeellistä, että keskustalaisen pääministerin paikka olisi puoluekokouksessa katkolla lähipiirin toimesta alle vuosi ennen eduskuntavaaleja.

Toisaalta, ihmeitäkin tapahtuu ja varsinkin Sotkamossa, kuten pääministeri hyvin tietää.