Pääministeri Juha Sipilä lohkaisi tänään perjantaina Suomen Yrittäjien pääministeritentissä, että eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokuntaan hän ei tuo enää yhtään esitystä.

”Siihen valiokuntaan en enää uskalla tuoda yhtään mitään”, keskustan puheenjohtaja tokaisi, kun sdp:n puheenjohtajaa sijaistava Sanna Marin kysyi Sipilältä hoitajamitoituksesta.

LUE LISÄÄ: Yleisö räjähti nauruun – Sanna Marin hämmästyi Juha Sipilän heitosta

Sdp on saanut vanhustenhoidosta hyvän aseen oppositiopolitiikkaansa. Muutkin oppositiopuolueet sekä kaksi hallituspuoluetta ovat yhtä mieltä siitä, että hoitajamitoitus tulisi kirjata lakiin. Tätä mieltä on siis myös Sipilän keskusta.

Vain suurimman oppositiopuolueen sdp:n päävastus vaaleissa, kokoomus, ei sitovaa hoitajamitoitusta halua. Asetelma palvelee sdp:tä vaalitaistoa ajatellen.

Sdp painostaa nyt hallitusta tuomaan vielä tällä vaalikaudella esityksen vanhuspalvelulain muutoksesta. Vaalien jälkeiseen aikaan ei nyt passaa odotella. LUE LISÄÄ: Sdp pelaa nyt kovilla: ”Yksi lause riittää – hoitajamitoitus lakiin muutamassa tunnissa”

Yrittäjätaustaisen Sipilän heitto toimi mitä ilmeisimmin hyvin hänen omiensa edessä, sillä yrittäjäyleisö repesi nauruun. Laajemmin katsoen kyseessä oli kuitenkin karmea möläytys, joka ei ainakaan kuvasta arvostusta eduskunnan demokraattista prosessia kohtaan. Mitä ilmeisimmin Sipilä viittasi heitollaan siihen, että sosiaali- ja terveysvaliokunta oli kesällä riitainen sote-uudistuksen suhteen.

Sdp:n Marin pääsikin heti mehustelemaan asialla. Sipilän möläytys oli suora syöttö Marinin lapaan.

”Juha Sipilälle vanhusten hyvä ja inhimillinen hoito voi olla vitsailun paikka, mutta sdp:lle se ei sitä ole”, Marin tviittasi.

Vaikka Sipilä ei suoraan viitannutkaan vanhustenhoidon tilanteeseen vaan eduskunnan valiokuntaan, Marin luonnollisesti heti käänsi asian niin, että Sipilä vitsailee vanhustenhoidon karmealla tilalla.

Tälläkö tavalla keskusta ajatteli kääntää kannatuksensa alavireen?

Kirjoittaja on Uuden Suomen uutispäällikkö.