Vaali-illan suuri kysymys on, kuka nousee ääntenlaskennan valmistuttua hallitustunnustelijaksi: sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo vai perussuomalaisten Jussi Halla-aho.

Ylen ennusteessa sdp saisi 40 paikkaa, kokoomus 38 paikkaa ja perussuomalaiset 38 paikkaa, joka on noussut ääntenlaskennan edetessä, kun sdp on hieman menettänyt. LUE LISÄÄ: Nyt lävähti Ylen ennuste: Trilleri!

Koska nyt lasketaan vaaliviikon ääniä, näyttää Halla-ahon puolue onnistuneen vakuuttamaan äänestäjiä aivan loppusuoralla. Ei ole poissuljettua, että persussuomalaiset vielä ohittaisi sdp:nkin.

Demarit olisivat Ylen tuoreenkin ennusteen jälkeen selviä vaalivoittajia kuudella lisäpaikalla. Kokoomus nostaisi paikkalukua yhdellä ja perussuomalaiset saavuttaisi vuoden 2015 tuloksen.

Punavihreät ovat tässä vaiheessa kokonaisuutena demareiden johdolla hyvin. Vihreät saisi paikkoja kahdeksan lisää viime vaaleihin nähden ja vasemmistoliitto kolme.

Jos Rinteestä tulee hallitustunnustelija ja saa kasattua hallituksen, on Suomi siirtymässä vahvasti vasemmalle, koska ainakin vihreät on tyrkyllä hallitukseen, ehkä myös vasemmistoliitto. Tämä näkynee erityisesti talouspolitiikassa.

Demarit näyttävät tarvitsevan kokoomusta ja toisin päin hallituksen rakentamisessa, niin ruma on keskustan romahdus, ehkä jopa 19 paikkaa.

Puolueelle 30 paikkaa olisi surkea esitys, kun 2011 Mari Kiviniemen johdolla tehty vaalitappio tuotti sekin sentään 35 paikkaa.

Perussuomalaisten mahdollinen ykköspaikka olisi hallitusneuvottelujen kannalta kaikkein yllättävin tilanne.

Kirjoittaja on Uuden Suomen päätoimittaja.

Seuraa tulospalvelua: