Aamun puoluegallup tuntuu poliittiselta maanjäristykseltä. Perussuomalaiset ampaisi 15,1 prosentin kannatukseen Ylen kannatusmittauksessa. Puolue on parantanut juoksuaan yhtäjaksoisesti aina marraskuusta saakka.

Syksyllä kannatus notkahti 8,1 prosenttiin, mutta tammikuussa perussuomalaiset liikkui jo 12 prosentissa harpattuaan edellismittauksesta yli kaksi prosenttiyksikköä. Loikalla oli selkeä yhteys Oulun seksuaalirikosepäilyihin joulukuussa.

Nyt laaja maahanmuuttopuhe on kadonnut otsikoista, mutta Ylen gallup mittasi kolmen viime viikon ajalta perussuomalaisille Jussi Halla-ahon kauden ennätystuloksen. Vielä puoli vuotta sitten moni ajatteli, että kolmanteen jytkyyn vaadittaisiin iso maahanmuuttokohu juuri vaalien alla.

LUE MYÖS: Uusi skenaario nousi esiin: ”Alkuperäinen porvarihallitus perussuomalaisilla saattaa jatkaa”

Jos nyt enää voi jytkystä puhua, kun Halla-aho on korvannut jytky-sanaa käyttäneen Timo Soinin perussuomalaisten johdossa. Muut puolueet pitävät perussuomalaisia täysin eri puolueena ja ovat suhtautuneet hallitusyhteistyön mahdollisuuteen kitkerästi.

Ylen kannatusmittauksista näkyy toinen yhtä selkeä trendi: kokoomuksen kannatuksen lasku, joka on ollut yhtäjaksoinen aina joulukuusta lähtien. Syytä on ainakin siinä, että puheenjohtaja Petteri Orpo toikkaroi hoivakysymyksissä ja 0,7-hoitajamitoituksessa, jota kokoomus jäi yksin epäilemään. Nyt suuri hoivakohukin on ehtinyt laantua ja vaaleihin on vielä pari viikkoa aikaa.

Moni vielä pohtii päätöstään, ääniä on yhä jaossa paljon.

LUE MYÖS: Näkökulma: Saako Jussi Halla-aho kaivettua nämä piilokannattajat esiin?

Trendit ovat selvät, mutta pysähdytäänpä pohtimaan kannatuksen tasoa. Juuri perussuomalaisten ja kokoomuksen kohdalla on Ylen kannatusmittauksissa systemaattinen poikkeama kahteen muuhun ennusteeseen nähden.

Yle saa jatkuvasti kokoomukselle heikomman ja perussuomalaisille vahvemman kannatuksen kuin Helsingin Sanomat (HS) ja Alma Media. Ero on parisen prosenttiyksikköä.

Ylelle tutkimuksen tekee Taloustutkimus, HS:lle Kantar TNS ja Alma Medialle Tietoykkönen. Uusi Suomi on osa Alma Mediaa.

LUE MYÖS: Jussi Halla-aho tiukkana sinisille: ”Emme voi olla pelastusvene näille ihmisille”

Erot johtuvat tavalla tai toisella käytetyistä metodeista, mutta Taloustutkimus tai Tietoykkönen eivät osaa antaa erolle tyhjentävää selitystä. Nekin ovat kuitenkin havainneet systemaattisen eron.

Edellisten eduskuntavaalien alla kaikki kolme gallupia mittasivat sekä kokoomukselle että perussuomalaisille samansuuntaisia lukuja.

Perussuomalaisten kannatus osui neljä vuotta sitten juuri ennen vaaleja joitakin desimaaleja yli 16 prosentin. Taloustutkimus pääsi lähimmäksi 16,7 prosentillaan. Perussuomalaisten vaalitulos oli 17,7 prosenttia.

Kokoomuksen osalta hajonta oli pikkiriikkisen suurempi. Tietoykkönen mittasi kokoomukselle 16,2 prosentin kannatuksen, kun kaksi muuta gallupia keikkuivat 17 prosentin tuntumassa. HS osui lähimmäksi, ja kokoomus ylsi vaaleissa 18,2 prosentin tulokseen.

Nyt olemme toisenlaisessa tilanteessa. Kaikki mielipidetiedustelut eivät ole samoilla linjoilla, mutta syy on mysteeri. Etenkin perussuomalaisille on tapahtunut paljon neljässä vuodessa. Puolue hajosi kesällä 2017.

Sen jälkeen gallupit näyttivät Halla-ahon perussuomalaisille pitkään 8–9 prosentin kannatusta. Vielä tammikuussa 2019 Alma- ja HS-gallup mittasivat puolueelle alle 10 prosentin kannatuksen. Vaalien suuri arvoitus on, kuinka suureen kannatukseen Halla-ahon perussuomalaiset yltää parin viikon päästä.

Perussuomalaisilla on arvioiden mukaan eniten kannatusta nukkuvien äänestäjien joukossa. Paljon riippuu siitä, kuinka hyvin puolue onnistuu saamaan passiivista kansaa liikkeelle.

Viime eduskuntavaaleissa perussuomalaisia äänestettiin vilkkaasti juuri vaalipäivänä. Osuus vaalipäivän äänistä oli perussuomalaisilla kaikista puolueista suurin, 19,1 prosenttia. Merkitystä voi siis olla vaikkapa sillä, jos vaalipäiväksi osuu karmea sää.

Niin järisyttävä kuin Ylen tuore gallup onkin, täytyy muistaa, että kaikki muutokset mahtuvat 2,3 prosenttiyksikön virhemarginaalin sisään. Virhemarginaali on aiempaa suurempi, sillä kysely tehtiin lyhyemmällä ajanjaksolla ja pienemmällä otoksella.

Käytännössä emme siis tiedä kovin tarkkaan, millä tasolla tänä aamuna kohauttanut perussuomalaisten kannatus todella liikkuu. Sen sijaan tiedämme, että niin kokoomuksen laskeva kuin perussuomalaisten nouseva trendi näkyy kaikissa kolmessa gallupissa.

Kirjoittaja on Talouselämän toimittaja.

LUE MYÖS:

Näkökulma: Sipilän epätoivoinen taistelu seksuaalirikosten repimässä Oulussa – Junes Lokka vienee perussuomalaisten ääniä

Näkökulma: Kokoomuksen märkä uni Antti Rinteen tv-hapuilusta kävi toteen