Sdp:n kanssa pääministerin paikasta tiukimmin taisteleva kokoomus on laskenut jo kuukausia paljon sen varaan, että sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne ei onnistu eduskuntavaalien alla käytävissä tv-tenteissä.

Tämä Kansakoulukujan märkä uni kävi toteen maanantai-iltana, kun Antti Rinne joutui Ylen puheenjohtajasarjassa Kirsi Heikelin ja Olli Seurin tenttiosuudessa koville.

Sdp:n vaaliohjelman toteuttamisen hinnaksi he saivat Rinteeltä pumppaamalla ensin ”miljardiluokan hintalapun”, mutta lopulta ”jotakin yhden ja kolmen miljardin euron väliltä”.

Hän oli hapuileva vastauksessaan myös silloin, kun puhuttiin sdp:n kaavailemista alv-alennuksista kestävästi tuotetuille ja ilmastoa vähemmän kuormittaville tuotteille.

Vakuuttavuutta ei lisännyt yhtään se, että Rinne kaivoi silmälasit ja lunttasi paperista, mitä puolue on aiheesta sanonut. Ylen toissaviikkoisesta tv-tentistä käynnistynyt ”lihavero”-naljailu demareille ei taida sittenkään vielä tähän loppua siitäkään huolimatta, ettei sdp oikeasti mitään lihaveroa aja.

LUE MYÖS: Perussuomalaisten väkivaltainen video kuohuttaa: Halla-aho ei laita hyllylle – Finnkino ”ei suosi mitään puoluekantaa”

Erikoisen vedon Rinne teki maanantaina tv:ssä, kun hän veti alv-aiheen yhteydessä esiin yrityksiä koskevan yhteisöveron, ja sen alentamisesta päättämisen kokoomus-sdp-vertoisessa Kataisen hallituksessa keväällä 2013.

Rinne nyrpisteli aikoinaan Pron puheenjohtajana alennukselle, mutta nyt hän myönsi televisiossa kaikelle kansalle, että tuon veron alentamisen vastustaminen oli virhe.

”Jälkeenpäin on näyttäytynyt, että olin väärässä. Se tuotti enemmän se yhteisöveron laskeminen kuin mitä aiempi verokanta”, Rinne sanoi.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK riemuitsi vuoden 2017 lopulla valmistuneessa selvityksessään, että verokannan pudotus vaikutti positiivisesti yritysjärjestelyihin. Lisäksi todettiin, että verotulot kasvoivat talouden käännyttyä nousuun.

Kaikki eivät olleet samaa mieltä. Esimerkiksi sdp:n eduskuntaryhmän veropoliittisena asiantuntijana nykyisin työskentelevä Lauri Finér arvioi EK:n yhteisöveroselvityksen johtaneen harhaan.

Samainen yhteisöveron alennus oli juuri se vipu, jolla ay-johtaja Rinne sai kammettua valtiovarainministerinä Kataisen hallituksessa toimineen sdp:n puheenjohtajan Jutta Urpilaisen paikaltaan vuoden 2014 puoluekokouksessa. Oli poikkeuksellista, että ministerinä toiminut puheenjohtaja sai väistyä alle vuosi ennen eduskuntavaaleja.

Pron puheenjohtaja Rinne oli tuolloin tutkaillut poliittiseen päätöksentekoon ja virkamiehiin vaikuttamista ja todennut, että ykkösvaikuttaja on EK ja sen jäsenliitot. Palkansaajilta ja ay-liikkeeltä puuttuivat ymmärtäjät.

”Työnantajilta poistettiin kela-maksu vuonna 2010 ja yhteisöveroa alennettiin neljä prosenttiyksikköä vuonna 2013. Samaan aikaan palkansaajan kulutukseen liittyvät verot ovat kasvaneet”, Rinne tuskaili liittonsa Pro Uutisissa lähtiessään puheenjohtajakilpaan.

Nyt tämä vuonna 2014 voimaan astunut yhteisöveron alennus 20 prosenttiin on siis hänelle aivan OK.

LUE MYÖS: Perussuomalaiset hämmästyi Finnkinon päätöksestä: ”Ei ole mitään lopetettavaa – kampanja päättyi jo 21.3.”

Antti Rinne selvisi eilisiltaisessa tv-tentissä toki kunnialla monelta osin, esimerkiksi silloin, kun puhuttiin fossiilisia polttoaineita käyttävien uusien polttomoottoriautojen kieltämisestä tulevaisuudessa. Hän havainnollisti sdp:n linjaa sanomalla, että kenenkään ”vanhaa Toyotaa” ei pihalta viedä, vaan vanhoilla polttomoottoriautoilla saa ajaa niin kauan kuin ne kulkevat.

Jos Rinne pärjää jatkossa näin keskinkertaisesti kuin hän maanantai-iltana pärjäsi, alkavat Kansakoulukujan strategit uskoa taas tosissaan siihen, että kokoomus voi päihittää sdp:n ja Petteri Orpolla on sittenkin mahdollisuus pääministeriksi. Tosin ei Orponkaan tv-vakuuttavuus ole viime aikoina ihan parasta laatua ollut.

Kirjoittaja on Uuden Suomen päätoimittaja.

LUE LISÄÄ: Antti Rinne myönsi Ylellä vanhan virheen, jonka avulla syrjäytti Jutta Urpilaisen – ”Olin väärässä”

LUE MYÖS:

”Ottakaa time out, puolueen paketti on oikeasti hajoamassa” – Sdp:lle kova ryöpytys ex-puoluesihteeri Mikael Jungnerilta

Näkökulma: Sanna Marinille tulossa valtava potti – Tony Halmeen brändintekijä vahvoilla

Näkökulma: Jussi Halla-aho lohkaisi viikon sitaatin

Näkökulma: Jari Lindströmille ja sinisille täystuho – Demareilla hurja kannatus Kaakkois-Suomessa

WWF:ltä uusi tiukka ruokasuositus: 6 kananmunaa kuukaudessa – punaista lihaa korkeintaan kerran viikossa