”Nyt näyttää siltä, että kaikki muut puolueet haluavat tuettuun palveluasumiseen 0,7 hoitajamitoituksen, joten näin varmaan käy. Mutta se ei yksin riitä”, kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo kertoi Yle Uutisten mukaan tänään Turussa.

Kokoomus oli jäänyt täysin yksin, kun opposition lisäksi jopa keskusta oli taipunut siihen, että vanhustenhoivaan voitaisiin säätää laki, jonka mukaan velvoitettaisiin 0,7 hoitajaa yhtä hoidettavaa kohti.

Näytti takinkäännöltä ja siltä, että eduskuntavaalien lähestyminen oli kokoomuksellekin liikaa.

Takinkäännön aste jäi kuitenkin hämärän peittoon, kun iltapäivällä Orpon erityisavustaja Heikki Kuutti Uusitalo riensi täsmentämään kokoomuksen näkemystä Twitterissä.

”Emme ole kannattamassa 0,7 mitoitusta”, hän kirjoitti.

Kokoomuksen veivailu herätti hämmennystä opposition, mutta myös hallituskavereiden keskuudessa.

”Nyt tipuin. Mitä mieltä kokoomus nyt oikein tästä asiasta on, kannattaako se hoitajamitoitusta vai ei”, ihmetteli pääministeri Juha Sipilän erityisavustaja Eeva Kärkkäinen Twitterissä.

Uusi Suomi pyysi kokoomukselta selvityksen kannanotoilleen. Siitä kävi ilmi, että kokoomus ei edelleenkään kannata yhtä sitovaa numeroa kaikille – siis yhtä lakiin kirjattua hoitajamitoituksen ”desimaalia”, joka koskisi koko vanhustenhuoltoalaa. Sen sijaan kokoomus haluaa lakiin kriteeristön, joka määrittäisi sitovan mitoituksen eri toimipaikoille asukkaiden ”hoitoisuuden” mukaan.

Oppositio on nyt joka tapauksessa – ja lisäksi pääministeripuolue keskusta – yhtenäisesti 0,7-linjalla, kuten myös hoitajat. Kannattaa muistaa, että hoitajia edustava Tehykään ei vielä 2012 ollut 0,7-linjan takana, kun asiasta viimeksi väännettiin.

Tehy ei 2012 kannattanut ”erillistä irrallista lukuarvoa”, vaan asiakkaan palvelutarpeen mukaista hoitoisuutta. Puheenjohtajana oli siinä vaiheessa kokoomuksen kansanedustajana nykyisin toimiva Jaana Laitinen-Pesola.

”Silloin mentiin laatukärjellä. Nyt on huomattu, että suositus ei riitä eikä kilpailutus perustu laatuun”, nykyinen puheenjohtaja Millariikka Rytkönen sanoi Uudelle Suomelle eilen.

Tuleeko hoitajamitoituksen 250 miljoonan euron hintalapusta muistutteleva Kuntaliittokin vielä 0,7:n taakse? Ainakin demaripuheenjohtaja Sirpa Paaterolle se kävisi, kuten tästä Uuden Suomen jutusta käy ilmi.