Kuumaksi mennyt rakennusalan tilanne, sote-uudistuksen sekava tila ja lähestyvät eduskuntavaalit ovat luoneet jännitteisen poliittisen tilanteen, joka henkilöityy päivän keskustelussa valtakunnansovittelijan tehtävistä työnantajaleiriin siirtyvään Minna Helteeseen.

Bensaa liekkeihin heitti viikonvaihteessa Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi, joka epäili Helteelle syntyneen sidonnaisuuksia Teknologiateollisuus ry:hyn jo kevään sovitteluissa. Helle itse sanoo olleensa puolueeton.

Ay-puolella takavuosina vaikuttaneesta, nyt työnantajapuolelle menevästä Helteestä on tullut maalitaulu, jota myös SAK on hallituksensa kokouksessa tiettävästi käsitellyt. Työntekijäpuoli on saanut taustatukea jääviysepäilyilleen ainakin joiltain oikeusoppineilta.

Esimerkiksi työoikeuden professori Seppo Koskinen otaksuu, että Helteen keväiset neuvottelut siirtymisestä työnantajaleiriin ovat saattaneet vaikuttaa käytäviin sovintoneuvotteluihin.

”Tässä väkisinkin ajattelee, että jollakin tavalla ovat saattaneet nämä neuvottelut omasta rekrytoinnista vaikuttaa näihin käytäviin sovintoneuvotteluihin”, Koskinen sanoi Ylelle.

Samaan aikaan Suomen keskusta-oikeisto-hallitus on suurissa vaikeuksissa sote- ja maakuntauudistuksensa kanssa, ainakin aikataulujen osalta. Juha Sipilän (kesk.) hallituksen kauhuskenaario on, että sen suurin ja tärkein uudistus tyssää eduskunnan perustuslaki- tai sosiaali- ja terveysvaliokuntaan.

Nyt katsotaan, meneekö Helteen tapaus eduskunnan oikeusasiamiehen tarkasteltavaksi ja jos menee, mitä sieltä kuuluu. Kiinnostavaa on myös, mitä hän sanoo työpaikanvaihdoksestaan tänä iltana Ylen A-studiossa.

Jos työntekijäkeskusjärjestö SAK alkaa rymistellä Rakennusliiton vanavedessä oikein kunnolla Helteen tapauksen kanssa, se saanee eduskunnassa kelkkaansa sitä hyvin lähellä olevan SDP:n ja varmaan myös muun vasemmisto-opposition.

Asetelma on valmiiksi lämmin työntekijäpuolen inhoaman ja myös joidenkin yrittäjien arvosteleman aktiivimallin myötä. Antti Rinteen vetämillä demareilla on tuulta purjeissaan, mistä myös viimeaikaiset puoluegallupit kertovat.

Perjantaina julkaistussa IL-US-gallupissa SDP repäisi selvän kaulan kakkoseksi kevään aikana pudonneeseen kokoomukseen. Eroa näiden kahden välillä oli 2,3 prosenttiyksikköä ja SDP:stä keskustaan peräti 5,9 prosenttiyksikköä.