Eduskuntavaalikampanjoiden kiihkeimmät päivät ovat käynnissä. Vaalipäivä on sunnuntai ja torstaina edessä on vielä Ylen suuri vaalitentti.

Alkuvuoden ajan gallup toisensa perään on näyttänyt aina vain nousevaa käyrää perussuomalaisille. Puolue on noussut jo jopa toiseksi suurimmaksi mittauksissa . On jopa noussut esiin skenaario, että perussuomalaiset voisi vielä olla vaikka kaikkein suurin – tosin se edellyttäisi jo massiivista möhläystä sdp:ltä, eikä sellaista ole näköpiirissä.

Vaalien kakkossija ei kuitenkaan ole ollenkaan utopistinen ajatus ottaen huomioon, että kaikkien puolueiden kannatus voi olla alle 20 prosenttia ja kärjen eroista odotetaan pieniä.

Tilanteen valossa perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon olemus ja käytös MTV:n vaalitentissä keskiviikkoiltana yllättää.

Halla-aho näytti tentin aikana välillä totaalisen poissaolevalta, välillä taas avoimen kyllästyneeltä koko tilanteeseen. Huumoria ei hänestä herunut irti edes tentin lopun keveämmässä osuudessa, jossa jokainen puoluejohtaja esitteli valitsemansa kirjan ja kertoi, kelle sen halusi antaa. Kun vihreiden Pekka Haavisto osoitti itse Euroopasta kirjoittamansa kirjan Halla-aholle, tämä lähinnä pyöritteli silmiään.

Poissaolevan Halla-ahon olemusta kuvasi naulan kantaan toinen tentin vetäjistä, Jan Andersson, joka talouskeskustelun yhteydessä kysäisi:

”Jussi Halla-aho, katsoja saattaa miettiä, mitä te meditoitte. Mitä mietitte?”

Meditoinnilta se tosiaan näytti, sillä Halla-aho tuijotteli kohti keskustakirjasto Oodin kattoa muiden keskustellessa.

”Odottelen puheenvuoroa”, Halla-aho vastasi.

Muiden puoluejohtajien välikommentit Halla-ahon puheenvuoroihin tuntuivat turhauttavan häntä ja katkaisevan hänen ajatuksensa. Halla-ahon keskustelurytmi olikin eri tahdissa muiden kanssa.

Vielä aiemmin keskiviikkona Yle Puheen Politiikkaradion puheenjohtajatentissä Halla-aho jaksoi kinata ja vääntää heti keskustelun aluksi toimittaja Tapio Pajusen kanssa yli kymmenen minuutin ajan yhdestä kysymyksestä. Tuo kysymys oli, miksi perussuomalaiset leikkasi pienituloisilta Sipilän hallituksessa ollessaan. Puhumattakaan aiemmasta Ylen puheenjohtajatentistä, jossa Halla-aho suorastaan piikitteli häntä haastaneita toimittajia – ja luonnollisesti vastaanotti joka kerta suosionosoitukset puolueväestä ja kannattajista koostuneelta yleisöltä.

MTV:n tentissä Halla-aholta vastausta intti toinen tentin juontaja Jaakko Loikkanen, jolle Halla-aho ei tuntunut löytävän kunnon vastausta siihen, millainen valtion roolin pitäisi olla asuntotuotannossa. Halla-aho yritti kääntää keskustelua maahanmuuttoon ja väistellä vastaamatta suoraan, mutta Loikkanen kysyi asiaa useita kertoja uudelleen.

”Mikä oli kysymys?” kysyi lopulta itse Halla-aho, mikä herätti hilpeyttä kaikissa muissa paikallaolleissa.

Kaiken kaikkiaan Halla-aho oli keskustelussa rauhallinen mutta vaisu. Osittain se varmasti johtui siitä, että MTV:n tentissä ei keskusteltu maahanmuutosta. ”Näkymättömyys” ei kuitenkaan sinänsä ole mikään huono taktiikka – sillä tavalla ei tule ainakaan tehtyä virheitä. Ja niitä puoluejohtajat tässä vaiheessa välttelevät hinnalla millä hyvänsä.

LUE LISÄÄ:

Tutkijat: Sdp voi vielä horjahtaa ja perussuomalaiset nousta kärkeen

Ylen gallup: Perussuomalaiset kiri kokoomuksen ohi toiseksi – ”Täysin auki”

”Tulossa 2000-luvun vilkkaimmat eduskuntavaalit” – Ennakkoäänestys päättyi, Helsingissä näkyy piikki

Sdp:kin putosi alle 20 %:n Alman gallupissa – kokoomus menetti lisää, perussuomalaiset jatkoi nousuaan