Kokoomuksen oppositiopolitiikka alkoi sillä sekunnilla, kun keskusta asteli sdp:n kanssa Säätytaloon vain muutama viikko veret seisauttavan vaalitappion jälkeen.

Näkyvät kokoomuslaiset Elina Lepomäki ja Kai Mykkänen varoittelivat heti tuoreeltaan tulevasta talouspolitiikasta. Keskiviikkoiltana kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo haastoi Ylen A-studiossa nimenomaan keskustaa siitä, millaista talouspolitiikkaa puolue on menossa Antti Rinteen johtaman sdp:n kanssa tekemään. Juuri talouspolitiikan näkemykset olivat sdp:llä ja kokoomuksella tunnetusti kaukana toisistaan.

Eikä kokoomuksen mylly näytä laantumisen merkkejä. Tänään torstaina kansanedustaja Sari Sarkomaa ja eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Mia Laiho ovat jatkaneet talouspainotteista kritiikkiä. Niin ikään eduskuntaryhmän varapuheenjohtajistoon kuuluva Jukka Kopra sekä pitkän linjan kansanedustaja Timo Heinonen heittävät lisää vettä kiukaalle.

”Kyllähän keskusta vaalien jälkeen selkeästi sanoi, että oppositioon on tie. Meillä on tapana ollut luottaa siihen, että kun jotain sanotaan, niin näin on. Mutta nyt taisi olla niin, että puheet olivat toisenlaiset toiseen suuntaan ja toisenlaiset toiseen suuntaan. Ymmärrän kyllä, että hallitustunnustelija Rinne varmasti tavoitteli juuri tätä ratkaisua, joka nyt näyttää olevan syntymässä”, kuului Kopran kommentti tänään Politiikkaradiossa.

”Sdp:n ja Antti Rinteen asema hallitusneuvotteluissa on nyt vahva yli kumppaneiden. Juha Sipilä ja kepu joutunevat suostumaan lähes kaikkeen: lisävelkaan ja veronkorotuksiin. Putoaminen neuvotteluista tämän manööverin jälkeen olisi melkoinen nöyryytys kepulle”, Kopra tviittaa.

Heinonen puolestaan ihmettelee Twitterissä sdp:n veroasioihin keskittyneen kansanedustajan Timo Harakan kommentteja Uudelle Suomelle. Harakka sanoi tänään, että keskusta on jo pakittanut yrittäjävähennyskannassaan.

”Minusta tämä on hyvin erikoista demareilta neuvotteluja ajatellen. Ei vain vuotaa keskeneräisiä neuvotteluja vaan suoraan tiedottaa mitä keskusta on mahdollisesti tekemässä. Keskusta ajetaan näin julkisuuspelillä nurkkaan. Jonkun kepu joutuu pettämään tässä”, Heinonen laukoo jättäen mainitsematta sen, että Harakka viittasi keskustan jo ennen vaaleja kertomaan kantaan.

Kopra ja Heinonen siis turvautuvat vanhaan ”kepu pettää aina” -korttiin – ja miksipä eivät turvautuisi, sillä vaalien suurimman häviäjän lähteminen hallitusneuvotteluihin lienee monen suomalaisen mielestä erikoista.

Nyt tulevan oppositiopuolue kokoomuksen puheissa sdp jo nöyryyttää keskustan kierähtämään selälleen, eikä toisinpäin, kuten keskustalainen Mikko Kärnä tunnusteluvaiheessa heitti.

Kokoomus voi aloittaa oppositiopolitiikan täysin rinnoin, sillä voi veikata, että Antti Rinne haluaa synnyttää vihreän kansanrintaman, vaikka väkisin. Nimittäin jos keskusta jostain syystä marssisi hallitusneuvotteluista ulos, joutuisi Antti Rinne kokoomuksen armoille.

Tiukkaa linjaa jo tunnusteluvaiheessa vetänyt kokoomus voisi mennä sanelemaan ehtonsa sille, että Rinteen hallitus ylipäänsä syntyisi.

Tätä riskiä Rinne tuskin haluaa ottaa.

”Kyllä hallitusneuvotteluiden vetäjä Rinne tietää, miten tärkeä tämä [kynnyskysymysten] lista meille on. Ja voi sanoa näin, että keskustan kipukynnys on erittäin matala. Eli jos siellä rupeaa tulemaan jotakin hullutuksia ja jos aletaan vesittämään näitä meidän kynnyksiämme, niin me sitten laitamme kansiot kiinni ja lähdemme sitten puutarha- ja peltotöihin”, varoitti keskustan Antti Kurvinen Politiikkaradiossa tänään torstaina.

Niin. Keskustasta riippuu osaltaan edelleenkin se, saako Rinne vasemmistoliiton hallitukseen ja sen myötä estettyä pienen puolueen vaa’ankieliaseman. Tästä keskusta varmasti mielellään julkisuudessa muistuttelee.

Kirjoittaja on Uuden Suomen uutispäällikkö.

LUE MYÖS:

Kokoomuslainen ministeri paljastaa: Nämä 3 ehtoa Antti Rinne hylkäsi – ”Tämä voi päättyä Kreikan kohtaloon”

Perintövero, pääomatulot, perustulo – Antti Rinteen neuvotteluporukalla isoja näkemyseroja