Oppositiopuolueet perussuomalaiset ja kokoomus ovat tänään torstaina nostaneet äläkkää siitä, että eduskunnan puhemiehen paikka menee keskustalle.

Varsinkin kokoomuksen puheenjohtajalta Petteri Orpolta tällainen kitinä on suorastaan noloa.

LUE MYÖS: Keskusta yksimielinen: Matti Vanhanen eduskunnan puhemieheksi

”Tämä ei ole demokratian ja parlamentarismin hengen mukaista. En minä mitään uhriutumista ala harrastaa, mutta totean vaan, että minusta tämä oli aika härski temppu”, Orpo sanoo Ilta-Sanomille.

Orpon lausunto on suorastaan älytön, ottaen huomioon, mitä hän itse sanoi heti vaalien jälkeen. Tuolloin vaaleissa toiseksi suurimmaksi puolueeksi nousseen perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho oli sitä mieltä, että puhemiehen paikka kuuluisi perussuomalaisille.

Muistin virkistykseksi, näin Orpo sanoi:

”Eduskuntahan sen sitten päättää, mutta perinne on ollut se, että puhemiehen paikka on toiseksi suurimman hallituspuolueen paikka.”

LUE LISÄÄ: Halla-aholla poikkeava tulkinta – Orpo: Puhemiehen paikka kuuluu hallituksen toiseksi suurimmalle

Eipä sitä olisi tuon selvemmin voinut sanoa. Ja koska asia on nyt niin, että keskusta on Antti Rinteen (sd) hallituksen toiseksi suurin puolue, myös puhemiehen paikka menee perinteen valossa keskustalle, olipa puolueen vaalitulos millainen hyvänsä.

Kirveleekö Orpoa näin pahasti vieläkin se, ettei Rinne halunnut kokoomusta hallitukseensa?

Niin tai näin, kokoomus voisi nyt miettiä, miten se oppositiopolitiikkaansa tekee. Kannattaako puolueen kopioida perussuomalaisten uhriutumistyyli vai ehkä kokeilla vetää omaa linjaansa?

LUE MYÖS: Kokoomuksessa alkoi mylläys: Kaksi johtohahmoa vaihtoon – Puoluesihteeri lähtee kesken kauden

Orpoa voisi tässä samalla muistuttaa näkyvän kokoomuspoliitikon Kai Mykkäsen linjasta, kun tämä toukokuussa pohti toiveitaan oppositiopolitiikasta.

”Ei kai meistä tule kaikkea liikkuvaa ampuva, kaikesta valittava ja kaikista ehdotuksista vain huonoja puolia huomaava eduskuntaryhmä?”

Kirjoittaja on Uuden Suomen uutispäällikkö.

LUE MYÖS: EK:ssa heräsi ihmetys Rinteen hallituksen suunnitelmasta: ”Työeläkejärjestelmälle vieras ajatus – ei ole mitään rahasäkkiä”