”Tuossa innossa heiltä unohtui vanha viisaus, että koskaan ei kannata ottaa selkävoittoa ja nöyryyttää toista osapuolta täydellisesti.” Näin kirjoitti blogissaan perussuomalaisista irtautunut ministeri Jari Lindström, joka katsoi halla-aholaisten tai nuivalaisten tehneen tökerön poliittisen virheen täyttäessään koko puoluejohdon perussuomalaisten maahanmuuttovastaisimman siiven edustajilla.

Lindströmin teesi oli, että hieman loivennettu puoluejohto olisi puheenjohtaja Halla-ahosta huolimatta kelvannut niin perussuomalaisten vanhalle eliitille kuin kenties hallituskumppaneillekin. Jälkimmäinen ajatus tosin näyttää epätodennäköiseltä hallituksen varasuunnitelmiin liittyvien paljastusten myötä.

Tosiasiassa Halla-aholla ja hänen kannattajillaan taisi olla selkävoitolle myös tarve. Puoluejohto piti saada kokonaan omiin käsiin, koska puoluekokouksen valitsema puheenjohtajanelikko – ja puoluesihteeri – täyttävät suoraan viisi puoluehallituksen kaikkiaan 13:sta paikasta. Se oli jo pitkä askel kohti enemmistön hallintaa puolue-elimessä, joka olisi periaatteessa kyennyt valitsemaan soinilaisten perustaman Uuden vaihtoehdon puolueen viralliseksi eduskuntaryhmäksi. Näin siis, jos soinilaiset olisivat olleet puoluehallituksessa enemmistössä.

Ainakin hallituksen varasuunnitelman skuupanneen Lännen Median toimittajan Lauri Nurmen mukaan soinilaisten alkuperäisenä ”toiminta-ajatuksena oli, että maltillinen enemmistö heittäisi halla-aholaiset kansanedustajat ulos eduskuntaryhmästä ja mahdollisesti erottaisi puolueesta” puoluehallituksen ja -valtuuston enemmistön voimalla. Soinilaisten hallitsema puoluehallituskaan ei tosin olisi kyennyt suoraan irtisanomaan uutta johtoa, sillä sen estävät puolueen säännöt.

Soinilaista enemmistöä ei kuitenkaan päässyt syntymään, vaan Halla-ahon johtama puoluehallitus päätti lopulta perjantaina yksimielisesti lähettää Soinille ja kumppaneille erottamiskirjeet. Yksimielisyys koski paikalla olleita puoluehallituksen jäseniä, sillä ainakin kaksi oli joukosta pois. Timo Soinille jo SMP-ajoilta tuttu luottomies Anssi Joutsenlahti jättäytyi pois kokouksesta sanottuaan aiemmin tällä viikolla Uudelle Suomelle, että hän ei ole ketään erottamassa.

Toinen hallituksen jäsen, siilinjärveläinen kunnanvaltuutettu Jani Kolehmainen taas jätti kaikki luottamustehtävänsä puolueen sisällä ja pyysi eroa myös puoluehallituksesta.

– Puoluehallituksen paikka on aidosti perussuomalaisen puolueen äänenkannattajan paikka ja nyt minulla on omantunnon kysymykset ratkottavana, Kolehmainen selitti.

En saanut perjantaina pikaisesti tarkistettua perussuomalaisista, jäikö muita puoluehallituksen jäseniä pois kokouksesta. Ainakaan nämä kaksi eivät kuitenkaan halunneet olla tekemässä päätöstä Soinin ja muun vanhan kaartin erottamisesta ja olisivat toisissa oloissa saattaneet vastustaa uuden johdon tahtoa puoluehallituksessa.

Kirjoittaja on Uuden Suomen uutispäällikkö.

LUE MYÖS:

Nyt se varmistui: Timo Soinille ja muille kapinallisille potkut perussuomalaisista

Halla-aho sai puoluehallituksenkin haltuunsa: Timo Soinille potkut?

Perussuomalaisiin jäänyt Packalén: ”Kun vaaleissa hävinneet lopettavat leikin, halveksitaan demokratiaa”

Jari Lindström avautuu: ”Nuivien kostonhimo” rikkoi perussuomalaiset