Suomalaisten naureskelu Yhdysvaltain presidentille Donald Trumpille perustuu hyvin ilmeiseen käännöserheeseen ja virheelliseen tulkintaan hänen puheistaan.

Suomessa riennettiin kääntämään Trumpin käyttämä englannin kielen sana ”rake” haravoinniksi, mutta metsänhoidossa sillä tarkoitetaan koneellista hakkuutähteen korjuuta esimerkiksi energiapuuksi. Sitä Suomessa tehdään paljon, joskin talous edellä, ei paloturvallisuus.

Metsäalan asiantuntija, erikoistutkija Juha Laitila Luonnonvarakeskuksesta Lukesta sanoi tänä aamuna Uudelle Suomelle, että Trumpin käyttämä termi on ymmärrettävä. Hän oli sen heti ymmärtänyt, kun uutinen alkoi levitä.

”Supervallan johtajan ajatus on ihan oikea ja periaatteessa termikin on ihan oikea. Trump on puhunut ihan asiaa. Meidän pitäisi olla ylpeitä siitä, että Suomi on otettu esimerkiksi”, hän sanoi.

Suomalainen sosiaalinen media oli viikonlopun aikana täynnä naureskelua ja meemejä, joissa esiintyivät presidentti Trump ja perinteinen pihatöissä käytettävä harava. Myös Ylen tv-uutisten puoli yhdeksän lähetyksessä asialle naureskeltiin sunnuntai-iltana.

Lisäksi tasavallan presidentti Sauli Niinistö otti keskusteluun kantaan sanomalla, ettei muista rake-sanaa käytetyn yhteisissä keskusteluissa Trumpin kanssa, vaikka amerikkalaispresidentti oli sellaiseen viitannut.

”Totesin hänelle, että Suomi on metsien peittämä maa, mutta meillä on myös hyvä valvontajärjestelmä ja -verkko, Niinistö kertoo ja muistelee sanoneensa, että ”we take care of our forests”. Haravoinnista (raking) ei sen sijaan ollut puhetta, Niinistö naurahti Ilta-Sanomille.

Niinistön kommentit levisivät ympäri maailmaa.

Suomessa ”rake-operaatiot” näkyvät teiden varsilla isoina kanto-, latvus- ja oksapinoina etenkin hakkuuaukkojen lähellä.

”Ne ovat niitä Trumpin tarkoittamia ’haravoituja puita’. Homma ei tapahdu haravoimalla suomalaisessa teknologiassa, vaan ne siinä hakuun yhteydessä kasataan ja kuljetetaan tien varteen. Pohjois-Amerikassa korjuuteknologia on erilainen”, Laitila totesi Uudelle Suomelle.

Itse en touhunnut sosiaalisessa mediassa viikonloppuna aiheen ympärillä, mutta menin kuitenkin tykkäämään Twitterissä yhdestä twiitistä, jossa oli käytetty kerrassaan oivallista aihetunnistetta ”rakenews” ja yhtä, jossa puhuttiin ”haravointihöläytyksestä”.

Tästä syystä minäkin joudan haravoimaan. Otetaanko haravat käteen jo tänä iltana ja pannaan pystyyn sellaiset rake-talkoot, että jälki näkyy Kuuhun asti?

LUE MYÖS: Suomalaisten Trumpille ja ”haravoinnille” naureskelu sai nolon lopun: ”Supervallan johtajan ajatus oikea”

Kirjoittaja on Uuden Suomen päätoimittaja.