Perhevapaalla tiede- ja kulttuuriministerin tehtävästä oleva keskustan Annika Saarikko vastaa nyt Yle Uutisten haastattelussa kritiikkiin ja spekulaatioihin roolistaan keskustan valtapelissä.

Saarikko sanoo, ettei osannut odottaa nyt nähtyä reaktiota siihen, että hän asettautui julkisesti keskustan puheenjohtajakisassa Katri Kulmunia haastavan Antti Kaikkosen taakse. Facebook-päivityksessään Saarikko nostaa esiin kenties rajuimman tähän mennessä kuullun heiton:

”’Se oli kyllä sellainen paskannus keskelle tupaa, että ihan heti ei lähde sonnan haju.’

Jos näin on koettu toisen ehdokkaan tukijoukoissa, mitä Iltalehti tänään kertoo, päätin osaltani luudalla lakaista puhtaaksi osani”, Saarikko kirjoittaa Facebookissa.

Julkisuudessa on yleisesti kerrottu, että keskustan puheenjohtajan paikka olisi mitä todennäköisimmin nyt syyskuussa ollut Saarikon, jos hän olisi kisaan lähtenyt. Saarikon lapsen laskettu aika on niin lähellä, ettei hän osallistu keskustan ylimääräiseen puoluekokoukseen huomenna lauantaina.

Saarikko ilmoittaa Ylellä, ettei tavoittele keskustan puheenjohtajuutta vuoden 2020 puoluekokouksessa Vantaalla. Tämä on sitä Saarikon luutimista ja spekulaatioihin vastaamista, sillä hänen epäillään kyttäävän omaa tilaisuuttaan nousta keskustan puheenjohtajaksi heti ensi vuoden kesällä. Saarikko haluaa siis nyt rauhoitella villinä vellovia spekulaatioita ja ryöpsähteleviä tunteita kertomalla, ettei hänellä tällaista taka-ajatusta ole.

Samaan johtopäätökseen saattoi kuitenkin päätyä jo aiemmin tällä viikolla, juuri silloin, kun Saarikko julkisti tukensa Antti Kaikkoselle. Se, että Saarikko tukee Kaikkosta, ei politiikan kulisseista kantautuvien tietojen perusteella ole yllättävää. Yllätysmomentti oli juuri se, kertoisiko Saarikko tuestaan julkisesti vai ei.

Ajatusleikki voi siis mennä myös näin: Koska Saarikko kertoi tukevansa Kaikkosta, hän todennäköisesti ei tavoittele itse puheenjohtajuutta ensi vuonna. Jos taas Saarikko olisi pysynyt hiljaa, hän olisi saattanut lähteä vajaan vuoden päästä kisaan – tai sitten ei. Tilanne olisi joka tapauksessa ollut hämärämpi.

On myös mahdollista, että Saarikko päätti julkistaa tukensa siksi, että Kulmuni näytti kisassa olevan selvästi niskan päällä.

Nyt Saarikon ilmoituksen jälkeen onkin nähty valtava nimiryntäys: aiemmin hiljaa pysyneet konkarit kuten Anneli Jäätteenmäki ja Seppo Kääriäinen ovat valinneet puolensa. Yle kuvailee, että Saarikko on itse joutunut ryöpytyksen kohteeksi.

Kuumina käyvät tunteet ovat nyt ryöpsähtäneet julkisuuteen. Nähtäväksi jää, saako uusi puheenjohtaja yhdistettyä kentän taakseen.

Kirjoittaja on Uuden Suomen uutispäällikkö.

LUE MYÖS: Valitseeko keskusta vain pätkäpuheenjohtajan? – ”Mielenkiintoinen tulos” kyselystä puoluevaikuttajille