Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) on vastannut riittämättömällä tavalla siihen huoleen, joka kansalaisissa on herännyt autojen niin sanotuista ”mustista laatikoista”.

Seurantatekniikka on herättänyt huolia tietoturvasta ja Bernerin suunnitelma liikenneverkkoyhtiöstä ylipäänsä epäilyttää monia.

Liikenne- ja viestintäministeriö kertoi tänään, että ehdotus liikenneverkon kehittämisestä julkaistaan ensi viikon torstaina. Toivottavasti ihmisten huolenaiheisiin vastataan kattavasti viimeistään silloin. Ehkä Berner on ollut pidättyväinen lausunnoissaan senkin vuoksi, että yksityiskohtien hiominen on vielä kesken.

Berner itse kirjoitti blogin aiheesta joulukuun lopulla. Siinä hän totesi, että myös aikaan perustuva maksu on mahdollinen. Ilmeisesti Berner yritti sanoa, että päätöstä ei ole vielä tehty siitä, seurataanko kilometrejä vai aikaa. Tarpeeksi selvästi Berner ei saanut viestiään ilmaistua, sillä heti heräsi ihmettely siitä, eikö meillä tälläkin hetkellä ole aikaan perustuva maksu.

Tänään Berner sanoi selvemmin, että autoilijoiden pakkoseurantaa ei suunnitella. Jää edelleen epäselväksi, mikä se suunnitelma sitten on, ja miten seuranta voisi olla vapaaehtoistakaan.

Uuden Suomen kysyessä Berneriltä kommenttia ”mustien laatikoiden” tietoturvahuoliin, hän viittasi vain 30. joulukuuta julkaisemaansa blogikirjoitukseen. Siinä Berner toteaa edellytyksenä olevan, että ”palvelut ovat asiakkaan kannalta tietoturvallisia, helppokäyttöisiä ja yksityisyydensuojan turvaavia”.

Tämä ei ole tuntunut kansalaisia rauhoittavan.

Kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki kirjoitti tasapainoisesti, että ”on hienoa, että ministeri on avannut suuren hankkeen jo tässä vaiheessa kansalaisyhteiskunnan pohdittavaksi virkamiesten työtä tukemaan”. Olen tästä täysin samaa mieltä.

Kansalaiskeskustelun avaaminen ei kuitenkaan riitä, vaan siihen pitäisi myös ministerin ja virkamiesten aktiivisesti osallistua – muuten keskustelu voi ryöpsähtää kohuksi. Peto voi päästä irti. Niin näyttää nyt käyneen.

US:n uutisia aiheesta:

Anne Berneriltä uusi linjaus: ”Autoilijoiden pakkoseurantaa ei suunnitella”

Anne Berner KL:lle: ”Pääsääntöisesti autoilun kulut laskevat”

Anne Berner vastaa kohuun: Myös aikaan perustuva automaksu mahdollinen

Puheenvuoron blogeja aiheesta:

Janne Paalijärvi: Karmea tietoturvamoka mustissa laatikoissa: Suomalaisautot seurattavissa netissä

Elina Lepomäki: Liikennekaaressa tarkkana

Niko Kaistakorpi: Bernerin suunnitelmien vaikuttimet, auttakaa bloggarit ja kommentoijat!

Kirjoittaja on Uuden Suomen uutispäällikkö, joka toimii tällä hetkellä vt. päätoimittajana.