Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne onnistui horjuttamaan kovinta pääministerikisan haastajaansa, kokoomuksen puheenjohtajaa Petteri Orpoa Iltalehden ja Alma Median maanantaisen puheenjohtajatentin verokeskustelussa.

Rinne onnistui vetämällä peliin Elinkeinoelämän valtuuskunnan (EVA) julkaiseman veroja koskevan selvityksen.

Väittely leimahti, kun Orpo oli esittänyt, että sdp:n esittämä ajatus institutionaalisten sijoittajien lähdeverosta on huono.

”Se viiden prosentin lähdevero on Elinkeinoelämän valtuuskunnan suosittelema malli”, Rinne kuittasi.

Rinteen mukaan tällä keinoin olisi saatavissa suursijoittajilta 400 miljoonaa euroa lisää verotuloja.

Rinne veti ”EVA:n mallin” sen jälkeen vielä parikin kertaa peliin, eikä valtiovarainmisterinä Sipilän toimitusministeristössä työskentelevä Orpo kyennyt sanomaan siihen oikein mitään.

Jos Orpo olisi tehnyt kotiläksynsä viimeisen päälle, ei Rinteen hyökkäys olisi onnistunut. Nyt kokoomusjohtaja onnistui vain puhumaan ”punavihreästä veronkorotuslinjasta” ja ”vastuuttomuudesta”.

Rinteen tarkoittama malli löytyy EVA:n vuonna 2017 julkaisemasta Tomi Viitalan analyysistä Yhteisöveron uusi diili, jossa tuota viiden prosentin lähdeveroa esitetään yhtenä osana isompaa yrityksiä ja sijoittajia koskevaa veropakettia. Viitala toimii Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa apulaisprofessorina.

Tuossa Viitalan mallissa pohditaan pääomatuloveron kehittämistä 2020-2025 niin, että verovapaiden sijoittajien viiden prosentin lähdeveron vastapainoksi esitetään kolmen prosenttiyksikön alennusta pääomatuloverokantoihin.

Rinteen sdp:hän päinvastoin esittää pääomatuloverokantojen nostamista nykyisestä 30 ja 34 prosentista 32 ja 35 prosenttiin.

EVA:n paperissa viiden prosentin lähdeveron tuotoksi on laskettu yli 250 miljoonaa euroa. Vastaavasti pääomatuloverojen alennus 27:ään ja 31:een laskisi paperin mukaan verotuloja 240 miljoonaa euroa.

EVA:lle raportin tehnyt Viitala pitää siinä myös yhteisöveron laskemista nykyisestä 20:stä 18:aan tavoiteltavana asiana. On siellä muitakin veromuutosehdotuksia.

Rinne jätti Alma Median puheenjohtajatentissä yhteisöveron lisäalennusajatuksen ja muutkin EVA:n paperin veroyksityiskohdat mainitsematta.

Muistissa on, että Rinteelle Jyrki Kataisen (kok) hallituksen tekemä yhteisöveron pudotus 20:een oli epämieluinen liike. Se tapahtui Jutta Urpilaisen (sdp) valtiovarainministerikaudella ennen kuin Rinne hänet puheenjohtajan ja ministerin paikalta syrjäytti.

Rinteen maanantaina käyttämä tekniikka oli kuin poliittisen väittelyn oppikirjasta. Hän napsi vastustajalle mieluisasta lähteestä rusinan pullasta, eikä kanssaväittelijä pystynyt häntä siitä haastamaan.

Kirjoittaja on Uuden Suomen päätoimittaja.

LUE LISÄÄ:

Jussi Halla-ahon sanat saatavuusharkinnasta kuumensivat Antti Rinteen ja Li Anderssonin: ”Ei todellakaan!” – ”Miksi Halla-aho toistaa näitä?”

Sdp:n kannatus putosi alle 20%:n – Antti Rinne: ”Katsotaan miten käy ja kuka on pääministeri”

Perussuomalaiset kelpaa hallituskumppaniksi vain 13 prosentille ehdokkaista – Katso minkä puolueiden kanssa kannattamasi puolue haluaa hallitukseen

Näkökulma: Laura Huhtasaari voi hävitä demarikuningattarelle – Ex-persulla käsittämätön viritys Satakunnassa

Alma Median ja Uuden Suomen vaalikoneen voit tehdä tästä: Etsi itsellesi sopiva eduskuntavaaliehdokas Alma Median vaalikoneella