Presidentinvaalien ensimmäisestä tentistä jäi vielä aiheita ammennettavaksi seuraaviin tentteihin. Istuva presidentti Sauli Niinistö sekä ehdokkaat Pekka Haavisto ja Laura Huhtasaari vihjasivat maanantaina kameroiden sammuttua, että maahanmuutto ja arvokysymykset synnyttävät tulevissa mittelöissä vielä kiihkeää debattia.

–Mehän emme puhuneet maahanmuuttokysymyksestä ollenkaan. Ei puhuttu pakolaiskriisistä eikä presidentti Niinistön ajatuksesta, jonka hän aikanaan eduskunnassa esitti, että pitäisi avata Geneven pakolaissopimus, sanoi Pekka Haavisto (vihr.), kun kamerat sammuivat.

–Uskoisin, että aika lähellä sisäpolitiikkaa koskevia kysymyksiä tulee vielä. Niitä ei tässä tullut esille. Ne nyt ovat kuitenkin usein vaaleissa tulleet esille, elikkä arvopuolen kysymykset, Niinistö totesi.

Maahanmuuttoa ei nostanut esiin maanantaina edes perussuomalaisten ehdokas Laura Huhtasaari.

–Kritiikkini kohdistui etenkin EU:hun ja EU:n politiikkaan. Nyt Dublin-sääntöön ollaan lisäämässä pakollinen taakanjakoelementti. Me emme siis jatkossa päätä omasta turvapaikkapolitiikastamme

Nykyiset ehdokkaat vasemmistoliiton Merja Kyllöstä lukuun ottamatta kohtasivat kaikki Finlandia-talolla maanantaina. Lähtölaukaus jäi suurelle yleisölle pikemminkin tussahdukseksi, kun ehdokkaat päästettiin keskustelemaan ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa detaljitasolla. Esimerkiksi ehdokkaiden Nato-kantoja enemmän keskusteltiin siitä, miten Natoon mahdollisesta menemisestä pitäisi päättää.

–Jos tämä olisi ollut tv-tentti, niin puolet katsojista olisivat pudonneet pois jo Lissabonin sopimuksen artikla 42.7 [turvatakuut] kohdalla. Tässä istui asiantuntijayleisö. Tässä istui se yleisö, joka seuraa ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa. Minusta tuntuu, että kaikki ehdokkaat sovittivat puheensa asiantuntijayleisölle, arvioi Haavisto.

Kaikki vastaan Niinistö

Vaikka esiintymislavan äärilaidoille oli sijoitettu valtavirrasta eniten poikkeavat EU:ta vastustava Laura Huhtasaari (ps.) ja Natoa kannattava Nils Torvalds (r.), varasti huomion ja keskustelun Niinistö, joka piti selvästi pisimmät puheenvuorot.

Liekö kohteliaisuutta istuvaa presidenttiä kohtaan, gallupeiden pelkoa vai mistä kyse, mutta Niinistöä ei Finlandia-talolla kunnolla edes haastettu. Ei vaikka muita ehdokkaita on selvästi kesän aikana nyppinyt, kuinka kannattajakorttejaan kerännyt Niinistö kielsi käyvänsä mitään kampanjaa ja kieltäytyi osallistumasta muiden ehdokkaiden kanssa tenttiin Porin SuomiAreenalla.

Matti Vanhasen vaalislogan on ”tehdään näistä vaalit”, Haavisto kritisoi, että julkisuudessa ja kansalaiskeskustelussa on vallalla narratiivi, että Niinistö voittaa vaalit selvästi ensimmäisellä kierroksella.

–Me muut ehdokkaat taistelemme sitä tarinaa vastaan ja koetamme kaataa tarinan vaaleista, joita ei oikeastaan tarvitakaan, sanoo Haavisto.

Huhtasaarikin katsoo, että suomalaisen demokratian kannalta olisi tärkeää, että vaaleissa nähtäisiin toinenkin kierros.

–Minusta on hyvä, että Suomen historiaan ei jää sellaista, että presidentti valittiin ensimmäisellä kierroksella. Ehdottomasti tarvitsemme toisen kierroksen ja me kaikki ehdokkaat olemme täysillä presidenttikisassa mukana, kertoo Huhtasaari.

Finlandia-talon tentti oli ensimmäinen 12 presidenttitentin sarjasta. Ulospäin se näyttäytyi vielä hakemiselta ja totuttelemiselta: tunnusteltiin toisten kantoja ja vaalikärkiä. Seuraavasta keskustelusta on jo lupa odottaa värikkäämpää.

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Lue lisää aiheesta:

5 poimintaa: Haavistolta kiusallinen kysymys Laura Huhtasaarelle – Niinistö hämmästeli ”salamurhajuttuja”

Presidentti Niinistö tyrmäsi väitteet Nato-vastuunpakoilusta: ”Naurettavaa puhetta”