Juha Sipilän ero keskustan puheenjohtajan paikalta asettaa Annika Saarikon merkittävän päätöksen eteen. Käyttääkö hän tuhannen taalan paikan edetä urallaan, vai meneekö perhe edelle?

Saarikko on ollut jo pitkään vahvin nimi Sipilän seuraajaksi keskustan johdossa. Hän on ollut myös hyvin suosittu ministeri huolimatta siitä, että surullisenkuuluisat sote-asiat olivat viimeiset kaksi vuotta nimenomaan Saarikon vastuulla.

Keskusta valitsee uuden puheenjohtajan syyskuussa 2019 järjestettävässä ylimääräisessä puoluekokouksessa. Ajankohta on Saarikon kannalta hankala, sillä hän on raskaana ja laskettu aika osuu juuri syyskuuhun 2019. Keskustasta kuvataan ajankohtaa puolueen kannalta järkeväksi, sillä vaalit ja kesälomat on ehditty käydä ja toisaalta tuore puheenjohtaja pääsee heti mukaan eduskunnan syyskuussa käynnistyvään istuntokauteen.

Saarikko ei ole toistaiseksi halunnut kommentoida puheenjohtajakisaa. Kertoessaan raskaudestaan aiemmin keväällä hän totesi tekevänsä aikanaan päätöksen sen perusteella, onko hänellä nostetta sekä paloa ja halua olla käytettävissä.

###

Keskusta ei varsinaisesti ole tunnettu kovin moderneista perhepoliittisista näkemyksistä. Kotihoidontukeen puolue ei koskisi eikä hyväksy sitä, että isien perhevapaakauden pidentäminen lyhentäisi äitien perhevapaakautta. Perheen tarpeet ovat keskiössä, eivät työelämän, kuultiin perheministeri Saarikon omasta suusta vasta tammikuussa 2019.

Aiemmin urallaan Saarikko valitsi pienen esikoisensa hoitamisen ministerinpestin sijaan, minkä vuoksi perhe- ja peruspalveluministerin salkkua kantoi ensimmäiset kaksi vuotta Juha Rehula.

Toisaalta Saarikko on aiemmin linjannut myös, että perhe- ja työelämä täytyy voida sovittaa yhteen. Vuonna 2014 Saarikko odotti esikoistaan, mutta siitä huolimatta hän haki jatkoa varapuheenjohtajuudelleen kesän 2014 puoluekokouksessa.

”Olen val­mis yh­teen­so­vit­ta­maan työn ja per­heen. Sen pi­tää ol­la mah­dol­lis­ta myös po­li­tii­kas­sa”, Saarikko sanoi tuolloin.

###

Voi kysyä, onko Saarikolla varaa jättää tämä tilaisuus nousta puheenjohtajaksi käyttämättä, jos puheenjohtajuus ylipäänsä hänen tavoitteissaan on. Samanlaista tilaisuutta ei hänen poliittisella urallaan tulle enää vastaan. Politiikassa tilanteet ja kasvot muuttuvat ja nousussa oleva tähti kääntyy nopeasti laskuun.

Vaihtoehtoja käytännön asioiden järjestämiseksi on, jopa silloinkin, jos keskusta lopulta päätyy hallitukseen.

Jos Saarikko haluaa puheenjohtajaksi ja hänet tehtävään valitaan, varapuheenjohtajisto voi hyvin tuurata Saarikkoa. Näin arvioivat keskustalaiset itsekin Helsingin Sanomille. Ministeriasiatkin saataisiin kyllä keskustan koneistossa hoitumaan.

Yksi vaihtoehto voisi olla myös ”pätkäpuheenjohtajan” valitseminen vihreiden tapaan. Silloin vetovastuun syyskuussa ottaisi joku toinen ja Saarikko voisi hakea puheenjohtajuutta kesän 2020 varsinaisessa puoluekokouksessa Vantaalla.

Viimeisillään raskaana olevan tai uunituoreen äidin valitseminen keskustan puheenjohtajaksi olisi vaalitappion jälkeen uudistumista kaipaavalta keskustalta raikas ja moderni veto. Suosittu ja osaava Saarikko voisi muutenkin olla keskustalle nappivalinta.

Loppujen lopuksi kyse on Saarikon henkilökohtaisesta ratkaisusta. Jos hän puheenjohtajakisaan lähtee ja valituksi tulee, keskustalähteen mukaan Saarikon tilanne ei ole mikään este puheenjohtajuudelle.

Jos taas Saarikko päättää jättää kisan väliin ja jäädä vauvan kanssa kotiin, ratkaisu on täysin ymmärrettävä.

Kirjoittaja on Uuden Suomen uutispäällikkö.

LUE MYÖS:

Vahvistus A-studiossa: Juha Sipilä vetäisi keskustan hallitusneuvottelut – Antti Rinteelle ”sikaa säkissä”

Antti Kaikkonen: Puhelin alkoi soida – Harkitsee keskustan puheenjohtajaehdokkuutta

Näkökulma: Juha Sipilä oli pelastaja, joka jättää jälkeensä kaaoksen