Kansa on puhunut ja runsaat 1,5 miljoonaa ennakkoääntä laskettu. Istuva presidentti Sauli Niinistö sai niistä 64,4 prosenttia.

Tämä tarkoittaa sitä, että 69-vuotias Niinistö on tullut käytännössä jo valituksi Suomen tasavallan presidentiksi myös seuraavaksi kuusivuotiskaudeksi.

Esimerkiksi Åbo Akademin professori Kimmo Grönlund on sanonut, että 60 prosenttia ylittävä ennakkoääniosuus tarkoittaa korttipelikielellä ”jo aivan salettia”, siis varmaa. Ilmeisesti 55 – 60 prosenttiakin olisi riittänyt poikkaisemaan pelin kerralla.

On oletettavaa, että tänään varsinaisena vaalipäivänä on annettu ääniä sama tai pienempi määrä ääniä kuin ennakkoääniä ennätyksellisesti kertyi. Ainakaan merkittävästi suurempi ei tuo määrä todennäköisesti ole ollut. Niinistön kannatuksen olisi pitänyt siis tänään romahtaa pitkälti alle 50 prosentin, että toinen kierros syntyisi.

Se vaatisi jo suoranaista vaali-ihmettä ottaen huomioon, että viimeisimmät näiden vaalien alla tehdyt mielipidemittaukset lupailivat hänelle edelleen 58 – 63 prosentin kannatusta. Kansan mieli tuskin on radikaalisti kuluneen viikon aikana muuttunut, ainakaan mitään erikoista ei ole kampanjoiden loppusuoralla tapahtunut.

LUE MYÖS:

Sauli Niinistö täysin ylivoimainen ennakkoäänissä – toisena Haavisto

Paavo Väyrynen myönsi heti: Toista kierrosta ei tule

Sauli Niinistön osuus ennakkoäänistä on historiallisen korkea. Kauaksi jää myös vuoden 2006 vaalien voittaja, istuvan presidentin paikalta kilvassa mukana ollut Tarja Halonen, joka sai silloin ennakkoäänistä 49,6 prosenttia. Demaritaustaisen Halosen äänimäärä putosi varsinaisena vaalipäivänä yli viisi prosenttiyksikköä, ja hän joutui toiselle kierrokselle. Siinä hän peittosi Sauli Niinistön tiukan kisan jälkeen.

Niinistö tekee todellista poliittista historiaa tullessaan valituksi tänään suoraan. Siihen ei yltänyt edes Mauno Koivisto vuonna 1988, kun hän jäi istuvana presidenttinä runsaan prosenttiyksikön ratkaisevan 50 prosentin rajan alapuolelle. Tuolloin valinta siirtyi vaaleilla samalla valituille valitsijamiehille ja Koivisto tuli valituksi toiselle kaudelle.

Entinen kokoomuksen puheenjohtaja, pitkäaikainen valtiovarainministeri ja eduskunnan puhemies vuosina 2007–2011 oli näissä vaaleissa valitsijayhdistyksen ehdokas. Sauli Niinistöä ovat ennakkoäänilukemien perusteella äänestäneet eri puolueita muissa vaaleissa suosivat suomalaiset laajalla rintamalla.

Niinistö on näiden vaalien jälkeen enemmän koko kansan presidentti kuin vuoden 2012 presidentinvaalien jälkeen.

Lue myös: Selvintä mitä Sauli Niinistöstä Natosta irtoaa: ”Ei” ja selitys päälle

Lue myös: Sauli Niinistön ja majuri Henrikssonin kohtaaminen jätti muistijäljen: ”Ehkä kuulen siitä vielä jotain”