Sosialidemokraatit näyttävät gallupien valossa karkaavan omille teilleen vaalien alla. Syyt eivät niinkään löydy sdp:n kovasta kannatuksesta, vaan keskeisten kilpakumppaneiden, keskustan ja kokoomuksen rajusta alamäestä.

Jos puheenjohtaja Antti Rinne ei sössi vaalikeskusteluja, demarit keräävät potin eduskuntavaaleissa ja saavat pääministerin paikan.

Tilanne tosin muuttui hallituksen eron myötä. Keskusta ja kokoomus eivät ole enää sidottuja hallituskompromisseihin. Se terästää vaalityötä ja sähköistää vaalitaistoa ja nostaa todennäköisesti keskustan ja kokoomuksen kannatuslukuja.

Paalupaikan puolue ei ole kiinni ainoastaan pääministerin salkussa. Vaalivoittaja saa myös komissaarin paikan Euroopan komissiossa, ellei kummia tapahdu. Näin on Suomessa ollut tapana.

Euroopan parlamentin varapuheenjohtaja, vihreiden Heidi Hautala, on arvostellut menettelyä salamyhkäiseksi. Hänestä komissaariehdokkaan pitäisi olla eurovaaleissa ehdolla. Jokainen puolue voisi valita oman ehdokkaansa komissaariksi ja ehdokkaan kannatus mitattaisiin eurovaaleissa (TE 17.6.18).

Sdp:n puoluesihteeri Antton Rönnholm ei näe mitään syytä sille, että käytäntöä yhtä äkkiä muutettaisiin.

"Se (komissaarin paikka) on hallitusneuvotteluissa ratkaistava asia", Rönnholm sanoo.

***

Berlaymontin vallan linnakkeessa ei ole nähty demarikomissaaria herran aikaan. Erkki Liikasen komissiokausista on vierähtänyt jo 15 vuotta. Liikasen seuraajaksi komissioon valittiin keskustan Olli Rehn. Rehnin jälkeen Brysseliin lähti kokoomuksen Jyrki Katainen.

Rehn ”harjoitteli” komissaarin postia varten aikanaan Liikasen kabinetissa päällikköhommissa. Rehn taas otti kabinettipäällikökseen sdp:n Timo Pesosen, joka maaliskuun alusta siirtyi sisämarkkinoiden, teollisuuden, yrittäjyyden ja pk-yritystoiminnan pääosaston pääjohtajaksi. Aiemmin mies vastasi viestintäosastosta.

Kataisen kabinettia johti ensiksi kokoomuslainen Juho Romakkaniemi, joka siirtyi Keskuskauppakamarin johtoon, ja sitten Rehninkin kabinetissa toiminut Risto Artjoki. Sdp:tä kokoomuksen menettely harmitti. Se muutti aiemman käytännön.

Tulevalla demarikomissaarilla on siis tuttu pääjohtaja talossa, mutta kabinettikokemusta puolueesta ei löydy.

***

Hallitusneuvottelut ovat palapeliä paitsi puolueiden välillä, myös puolueiden sisällä. Ministeriruletissa painoa on sukupuolella ja alueellisella jaolla. Lisäksi puoluejohtaja ottaa joukkoonsa tukijoitaan ja toisaalta hiljentää kilpailijoita ottamalla ne siipiensä alle. Komissaarin posti on osa palapeliä.

Suomesta ei ole koskaan ollut naiskomissaaria. Ennakkoon paikkaan on istutettu entistä puheenjohtajaa Jutta Urpilaista, jonka Rinne syrjäytti 2014. Urpilainen on kuitenkin ehdolla eduskuntaan, ei Euroopan parlamenttiin Brysseliin. Se ei sinällään estä komissaariksi nousua.

Eurooppa-näkökulmasta Urpilaisen rasitteena ovat hänen vaatimansa vakuudet Suomen Kreikka-lainojen takauksille: Urpilainen sai vakuudet ja kaupanpäälliseksi EU-kumppaneiden harmistuksen.

***

Urpilaiselle löytyy kilpailija hänen omasta vaalipiiristään, Vaasasta. Pitkäaikainen meppi Miapetra Kumpula-Natri on kiinnostunut komissaarin tehtävästä. Hän on myös ehdolla eurovaaleissa, vaikka perhe muutti viime vuonna Brysselistä Helsinkiin.

Insinööritaustainen Kumpula-Natri on digi- ja energiaosaaja, jota voisi kiinnostaa ilmasto- ja energia- tai digikomissaarin salkku.

Europarlamenttiin pyrkii myös sdp:n ex-puheenjohtaja Eero Heinäluoma. Mies ei koskaan ehtinyt olla Suomessa pääministerinä, valtiovarainministerinä ja eduskunnan puhemiehenä kylläkin. Hän ilmoitti joulun alla kiinnostuksensa komissaarin paikkaan.

Heinäluoma on kolmikosta ehkä eniten jalka integraation jarrulla. Hän torjuu rahaliiton syventämiseen liittyvät yhteisvastuuajatukset ja liittovaltiopuheet. Hän ilmoittaa haluavansa kehittää EU:ta kansallisvaltioita kunnioittaen.

Puoluesihteeri Rönnholm ei ota kantaa komissaariehdokkaisiin. Hänen mukaansa keskustelu ja kisa paikasta voidaan käydä, kun vaalitulos on selvillä, eikä aiheesta ole puolueen sisällä vielä puhuttu.

”Ensiksi olisi vaalit voitettava, että pystyy hallituksessa istumaan ja siihen asiaan vaikuttamaan”, hän kuittaa.

Rönnholm muistuttaa, että komission kokoaminen on monimutkainen prosessi. Kokoonpano on pitkälti kiinni myös komission uuden puheenjohtajan persoonasta.

"Prosessi voi olla hyvinkin luova", Rönnholm sanoo.

***

Jos kokoomus tai keskusta vastoin nyky-gallupeja nousee vaalivoittajaksi, hyviä ehdokkaita löytyy myös niiden rivistä. Tehtävään on istutettu muun muassa kokoomusmeppi ja ex-ministeri Henna Virkkusta.

Keskustalla olisi heittää kova nimi kehiin, Sipilän tuore valtiosihteeri, Etlan väistyvät toimitusjohtaja tohtori Vesa Vihriälä. Vihriälä on toiminut Olli Rehnin talouspoliittisena neuvonantajana, kun tämä toimi komissaarina.

Kirjoittaja on Kauppalehden toimittaja.

LUE MYÖS:

Näkökulma: Juha Sipilän temppua juhlitaan estoitta – Keskustan epätoivo kääntyi riemuksi

Näkökulma: Paavo Väyrynen ja Hjallis Harkimo vaarassa pudota – ja Antti Rinnekin voi tulla nolatuksi

Näkökulma: Petteri Orpon pelikirja sekosi totaalisesti

Näkökulma: Löytävätkö Antti Rinne ja Petteri Orpo toisensa 15.4.2019? – ”Ensitreffit alttarilla”