Hallitustunnusteluiden tilanne on juuri tällä hetkellä nurinkurinen. Kaikkien katseet kohdistuvat eduskuntavaalien suurimpaan häviäjään: keskustaan.

Rökäletappion kärsineen keskustan hallitushalu tai -haluttomuus kiinnostaa nyt niin paljon, että jopa hallitustunnustelija Antti Rinne erikseen joutui maanittelemaan keskustaa kertomaan, onko puolue käytettävissä hallitusneuvotteluihin. Lue lisää: Nyt tuli Antti Rinteeltä vahva viesti keskustalle

Rinne ei missään nimessä halua, että keskusta jo nyt sanoisi ei hallitusneuvotteluille. Se nimittäin tarkoittaisi sitä, että sinipuna olisi ainoa varteenotettava vaihtoehto hallitukseksi. Tuo asetelma taas antaisi valttikortit kokoomuksen käsiin hallitusneuvotteluissa. Kokoomus on esiintynyt itsevarmana – jopa niin, että Rinne näpäytti puoluetta ottaessaan viime viikonloppuna esille kansanrintaman vaihtoehdon.

Kokoomus joutui vuoden 2011 hallitusneuvotteluissa taipumaan sdp:n talouslinjaan, kun hallitusneuvottelut menivät mutkikkaiksi. Kokoomuksella olisi mahdollisuus tehdä sdp:lle sama temppu, jos keskusta on pelistä ulkona heti kättelyssä.

Sdp:n ja kokoomuksen talouslinjausten tiedetään eroavan toisistaan kuin yö ja päivä. Iltalehden hallitustunnustelulähteiden mukaan sdp:n ja kokoomuksen verokannat ovat niin kaukana toisistaan, että niiden sovittamista samaan hallitusohjelmaan pidetään vaikeana. Lue myös: Elina Lepomäki yllätti sdp:n – Näistä isoista talouskysymyksistä Antti Rinne ja Petteri Orpo vääntävät

Sdp ja kokoomus kävivätkin pitkiksi venyneet hallitustunnustelukeskustelut eilen ja tänään. Näiden kahdenvälisten keskustelujen tarkoitus voi myös olla käsitellä vaikeita asioita jo ennen varsinaisia hallitusneuvotteluita, jotta itse neuvottelut kulkisivat sujuvammin.

Keskustan listalla sitoutumattomana eurovaaliehdokkaana oleva Maaseudun Tulevaisuuden päätoimittaja Jouni Kemppainen kirjoitti viime kuun lopulla, että vaalitappiosta olisi syytä ottaa kaikki irti. Juuri tällä hetkellä keskusta niin tekeekin.

Myös keskustalla on tässä kuviossa menetettävää, mikä selittää puolueen ristiriitaisia viestejä koskien hallitusneuvotteluita. Jos keskusta nyt ilmoittaisi olevansa käytettävissä hallitusneuvotteluihin jo ensimmäisellä kierroksella, mutta Rinne valitsisikin sinipunavaihtoehdon, lopputulos olisi keskustalle katastrofaalinen. Silloin häviäjät tyrkyttäisivät itseään ja tulisivat torjutuksi. Sitä riskiä ei keskusta halunne ottaa.

Kyse onkin siitä, että vaikka Rinne jo keskustaa maanittelikin, hänen pitäisi maanitella vielä enemmän tai ehkä jopa anella, jos kansanrintamaa mielii. Rinteen pitäisi ”kierähtää selälleen ja antautua”, kuten keskustalainen kansanedustaja Mikko Kärnä asian muotoili.

Kun anelua ei tullut, keskusta tiedotti tiistaina illalla kysyvänsä hallitusneuvotteluihin menosta kenttäväeltään. Samalla keskusta esitti asian niin, että Rinne joutui vetoamaan keskustaan, koska hallituksen muodostaminen vaalivoittajien varaan on vaikeaa.

Tämä on toinen tapa saada hyväksyntää ja selkänojaa mahdollisille hallitusneuvotteluihin menolle. Antti Rinne on sanonut tekevänsä ratkaisun hallitusneuvottelupuolueista tänään tiistaina. Keskustan vastaus Rinteen kysymykseen tulee puolueen mukaan kuitenkin vasta keskiviikkona aamupäivällä.

Kirjoittaja on Uuden Suomen uutispäällikkö.

LUE MYÖS:

Kokoomuspomo sanoo nyt suoraan: Hallitusohjelma voisi syntyä perussuomalaisten kanssa

Nyt alkoi kokoomuksen ja perussuomalaisten kuittailu keskustalle: ”Onko tämä todellista?”