Kun ennakkoäänten tiedot kello 20.00 saatiin, oli piikkipaikalla sdp 18,9 prosentillaan. Sen pohjalta puolue olisi saamassa 41 kansanedustajaa uuteen eduskuntaan, missä olisi lisäystä seitsemän paikkaa.

Keskusta romahti 15,4 prosenttiin ja 31 paikkaan.

Katso jutun lopusta ajantasainen, päivittyvä tulostilanne.

LUE MYÖS: Perussuomalaiset 15%, sdp 18,9% – Vaalien ennakkoäänet julki

Ennakkoääniä tarkastellessa kannattaa huomioida, että tulos on perinteisesti yliarvioinut keskustan ja sdp:n lopullista tulosta, mutta aliarvioinut perussuomalaisten tulosta.

Perussuomalaiset sai vertailukelpoisesti ennakkoäänistä 15,1 prosenttia ja kokoomus 17,2 prosenttia. Paikkoja tulisi perussuomalaisille 32 ja kokoomukselle 37. Hetkeä myöhemmin molemmille näytti yhtä paikkaa enemmän.

Nyt saatu ennakkoäänten tulos kertoo siitä, että suvaitsevaiset – mikä määritelmä lähtökohtaisesti sulkee pois perussuomalaiset – ovat saaneet erävoiton. Myös vihreät ja vasemmistoliitto ovat nousussa.

Juuri suvaitsevaisuuden puolesta kävivät lauantaina kampanjoimassa kokoomuksen entiset puheenjohtajat Jyrki Katainen ja Alexander Stubb yhdessä puheenjohtaja Petteri Orpon kanssa.

”Toivoisin, että ihmiset miettisivät äänestämään mennessään paljon ihan perusarvoja eli sitä, minkälaisille arvoille he haluavat tukensa antaa. Toivon, että suvaitsevaisuus, kansainvälisyys, kannustavuus ja sivistys ovat arvoja, jotka Suomessa edelleen saavat kannatusta”, EU-komissaari Katainen sanoi Iltalehden mukaan.

”Jos olisin huolissani siitä, että puolueestani vuotaa suvaitsevaisuuteen kyllästyneitä äänestäjiä muualle, minäkin toimisin juuri näin”, naljaili perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kokoomuslaisille tänään Twitterissä.

Tiistaina päättyneessä ennakkoäänestyksessä annettiin yli 1,5 miljoonaa ääntä. 36 prosenttia kaikista äänioikeutetuista äänesti vaaleissa ennakkoon. Oletettavaa on, että noin puolet äänensä antaneista äänesti ennakkoon ja puolet siis tänään.

Esimerkiksi vuonna 2015 keskusta sai ennakkoäänten perusteella 23,5 prosentin kannatuksen, kun sen lopullinen kannatus oli 21,1 prosenttia. Sdp:n kannatus oli neljä vuotta sitten ennakkoäänten perusteella 17,8 prosenttia ja lopullinen vaalitulos 16,5 prosenttia.

Perussuomalaiset puolestaan sai vuonna 2015 ennakkoäänten ensitietojen mukaan 15,8 prosentin kannatuksen, mutta sen lopullinen kannatus oli 17,7 prosenttia ja puolue oli varsinaisen vaalipäivän äänissä ykkönen.

Myös kokoomuksen kehitys oli samansuuntainen: se sai neljä vuotta sitten kello 20 ilmoitettujen ennakkoäänten perusteella 17,9 prosenttia äänistä, mutta lopullinen tulos oli 18,2 prosenttia.

Paikkaluvuissa erot olivat kuitenkin pienempiä kuin prosentuaalisessa kannatuksessa. Keskustan paikkaluku laski 2015 lopulta vain kahdella 49:ään ennakkoäänten perusteella lasketusta.

Kokoomus sai juuri ne 37 paikkaa, jotka olivat luvassa ennakkoäänten ensitietojen pohjalta, sdp menetti viisi ja perussuomalaiset voitti kuusi paikkaa. Perussuomalaiset sai neljä vuotta sitten 38 paikkaa ja sdp 34 paikkaa.

Yle julkistaa oman tulosennusteensa ennakkoäänten pohjalta noin 20.20 ja tämän päivän ääniä sisältävän tarkemman ennusteen kello 21.35-21.45. Jälkimmäistä ennustetta pidetään melko luotettavana.

Tosin vuonna 2015 ennusteessa oli huomattavaa epätarkkuutta Uudenmaan ääntenlaskennan hitauden takia. Neljä vuotta sitten Ylen ennuste aliarvioi perussuomalaisten vaalimenestyksen, sillä puolue nousi ennusteen povaamalta nelossijalta paikoissa laskettuna vaalien toiseksi suurimmaksi puolueeksi.

Lopullinen vaalitulos valmistunee noin kello 23.30-24.00. Jännitystä riittänee loppuun asti, ja kiikunkaakun olevat viimeiset paikat voivat olla ratkaisevia jopa tulevan hallitustunnustelijan nimen suhteen.

Kirjoittaja on Uuden Suomen päätoimittaja.

Seuraa tulospalvelua: