Tieto liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk) siirtymisestä ruotsalaispankki SEB:n hallitukseen on herättänyt kysymyksen siitä, pitääkö Juha Sipilän (kesk) hallituksen liikenne- ja viestintäministeri nyt vaihtaa hallituskauden viime metreillä.

Berneriä esitetään SEB:n hallitukseen maaliskuun lopulla olevassa yhtiökokouksessa. Hänet kaiken todennäköisyyden mukaan myös valitaan. Eduskuntavaalit pidetään 14. huhtikuuta, mutta nykyinen hallitus jatkanee toimitusministeristönä vielä jonkin aikaa vaalien jälkeen. Berner tuskin voi olla samaan aikaan sekä SEB:ssä että ministerinä.

Se tapa, jolla Bernerin päätös tuli julkisuuteen, on Sipilän hallituksen kannalta nolo. Tieto valui Suomeen ruotsalaislehti Dagens Industrista. Esitys Bernerin jäsenyydestä pankin hallituksesta käy ilmi SEB:n yhtiökokouskutsusta.

LUE MYÖS: Anne Bernerin veto puhuttaa – ”Muut saavat siivota jäljet”

Valtioneuvosto tai Sipilä eivät ole tätä kirjoitettaessa kommentoineet asiaa mitenkään. Tiistai-illasta lähtien on siis vellonut epätietoisuus siitä, miten Bernerin uudet suunnitelmat sopivat yhteen ministerinpestin kanssa.

LUE SIPILÄN KOMMENTIT: Juha Sipilältä outo vastaus Anne Berneristä: ”Minua ei kiinnosta se asia”

Berner on STT:n mukaan selvittänyt esteellisyysnäkökohtaa oikeuskanslerilta etukäteen. LUE LISÄÄ: Elina Lepomäki ihmettelee Berner-kommentteja: ”Vaikea ymmärtää tätä katkeruutta”

Sinänsä Bernerin päätös ei ole mikään yllätys, sillä hän on pitkään sanonut aikovansa olla vain yhden kauden politiikassa. Vaikeapa Berneriä olisikaan nähdä rivikansanedustajana, varsinkaan, kun keskusta saattaa nykyisen gallupkannatuksensa perusteella joutua ensi vaalikaudella oppositioon.

Yllätys – ja nolo sellainen – on se, miten koko homma tuli julkisuuteen. Edes Berner itse ei kertonut asiasta eikä pääministeri Sipilä tai hallitus selventänyt kuviota heti.

Kaiken huipuksi Berner lienee tiennyt jo kuukausien ajan tulevasta pestistään – tai vähintään siitä, että hän on yksi ehdokkaista tulevaan SEB:n hallitukseen. Prosessi hallituksen jäsenten valinnasta kun ei ala yllättäen.

Kirjoittaja on Uuden Suomen uutispäällikkö.

LUE MYÖS:

Näin tienasi hallituksen palkkakärki: Anne Berner on ylivoimainen ykkönen

”Voivatko valtion tietojärjestelmät todella olla tällä tasolla?” – Berner vastasi kovaan arvosteluun

Suomi sai nyt liikenteen ”runkoverkon” – ”Tällaista ei ole ennen nähty”

Kansanedustaja ryöpyttää Bernerin uudistamaa postilakia: ”Ei täytä ehtoja – Mahdotonta taata”