Se näyttää vaatimattomalta kirjaukselta ministereiden työnjakoa koskien. Siinä lukee, että työministeri Timo Harakka (sd) käsittelee työ- ja elinkeinoministeriön ”yleishallinnolliset asiat”.

Todellisuus on kuitenkin kirjausta ihmeellisempi: Harakasta tuli ministeriön ykkösministeri.

Asetelma on aivan uusi työ- ja elinkeinoministeriön historiassa. Aina ennen elinkeinoministeri on ollut ministeriön ykkönen.

Juuri elinkeinoministeri on ollut ministeriön suurin vallankäyttäjä. Paikalla on nähty esimerkiksi Olli Rehn (kesk) ja Jan Vapaavuori (kok).

Antti Rinteen (sd) hallituksen elinkeinoministeriksi keskusta nosti Katri Kulmunin.

Ministeriön ykkösministerin paikka antaa Harakalle enemmän valtaa kuin aiemmille työministereille. Demariministeri pääsee päättämään esimerkiksi kansliapäällikön nimestä, kun Jari Gustafssonin virkakausi syyskuun lopussa 2020 päättyy.

Virallisesti päätöskuvio kansliapäälliköstä menee niin, että TEM:n ykkösministeri, siis tällä kertaa työministeri, esittelee ja valtioneuvosto päättää.

TEM:n kansliapäällikkö on tunnetusti Suomen vaikutusvaltaisimpia virkamiehiä. Hän on ollut heistä myös parhaiten palkattu yli 13 000 euron kuukausipalkallaan.

Ennen Gustafssonia virkaa hoiti vuonna 2015 eläkkeelle jäänyt Erkki Virtanen, joka kuuluu Suomen historian nimekkäimpiin virkamiesvallankäyttäjiin.

Kirjoittaja on Uuden Suomen päätoimittaja.

LUE MYÖS:

Näkökulma: Antti Rinteen ministerivalintojen keskelle tupsahti yllätys

Tässä ovat sdp:n ministerit – Antti Rinteen listalla todellinen yllättäjä

Arno Kotrolta avoin kirje opetusministeri Li Anderssonille: Älä usko näitä väitteitä koulusta – ”Se on hevonkukkua”