Kuva: Lauri Olander / Alma Talent

Sdp on ottamassa yhden lisäpaikan, kun Keski-Suomen vaalipiirin viimeistä sijaa kärkkyy neljä puoluetta. Mauri Pekkarisen poisjääntiä on pidetty iskuna keskustalle, mutta sdp:lle tuli tuplaisku.

Eduskuntaan nousee Keski-Suomesta kaikkiaan kymmenen kansanedustajaa. Viime vaaleissa heistä neljä oli keskustalaisia. Tuolloin keskusta onnistui mitoittamaan tuloksensa juuri oikein – vaalipiirin viimeinen paikka heltisi vajaan 40 äänen erolla vasemmistoliittoon, joka menetti ainoan paikkansa. Kansanedustajapaikan lunastamiseksi vaalipiirissä tarvitaan runsaat 10 000 ääntä.

Kun ennakkoäänestyksen alkuun on enää kolme viikkoa, keskustan gallupkannatus on 10 prosenttiyksikköä pienempi kuin neljä vuotta sitten. Lisäksi eduskunnassa 40 vuotta istunut Mauri Pekkarinen pyrkii eduskunnan sijaan Euroopan parlamenttiin.

Viime vaaleissa Pekkarinen keräsi yli 9 000 ääntä, ja kun keskusta putosi eduskuntavaaleissa 2011 valtakunnallisesti 15,6 prosenttiin, Pekkarinen onnistui poimimaan kannatusalhossa yli 7 000 ääntä. Keskustan kovin äänisaalistaja vaalipiirissä on kuitenkin Anne Kalmari, joka edellisissä vaaleissa on kerännyt 9 000–10 000 ääntä. Hän tavoittelee nyt neljättä kauttaan.

Iltalehden Accuscorelta tilaaman ennusteen mukaan keskusta voisi menettää vaaleissa jopa kaksi paikkaa. Se merkitsisi keskustalle noin 11 000 äänen ja vaalipiirin viimeisen paikan menettämistä. Samoin keskustan tilannetta arvioivat myös kokoomuksen Verkkouutiset sekä demariaktiivi Antti Koskela Puheenvuoron blogissaan.

Maakunnan suurimman lehden Keskisuomalaisen viime syksynä tilaama kysely arvioi, että keskusta onnistuisi kuitenkin pitämään kolmannen paikkansa vaalipiirissä.

###

Keski-Suomen selvänä vaalivoittajana pidetään sdp:tä, jonka odotetaan nousevan taas kolmen kansanedustajan kantaan kiinni. Ison kysymysmerkin nostaa kuitenkin puolueen ehdokasasettelu: jos keskustalta on jäämässä yksi tunnettu kansanedustaja sivuun, sdp:ltä niitä on jäämässä kaksi.

Entinen peruspalvelu- sekä liikenne- ja viestintäministeri Susanna Huovinen siirtyi vuosi sitten Keski-Suomen ensi- ja turvakodin toiminnanjohtajaksi. Vaalipiirin viime vaalien äänikuningas, entinen työministeri Lauri Ihalainen, 71, jättäytyy nyt hänkin pois eduskunnasta. Yhteensä Huovinen ja Ihalainen keräsivät runsaat 15 000 ääntä, joka oli yli puolet puolueen äänisaaliista.

Vaikka kahden tunnetun kansanedustajan poisjäänti yhtä aikaa on puolueelle kova paikka, ennakoidaan silti laajalti, että puolue lunastaa jälleen kolmannen paikkansa. Se vaatisi vajaan 4 000 uuden äänen löytymistä.

Uudeksi sdp:n ääniharavaksi povataan Riitta Mäkistä, joka nousi Huovisen tilalle eduskuntaan. Hän keräsi edellisissä eduskuntavaaleissa runsaat 3 000 ääntä ja oli kevään 2017 kuntavaaleissa puolueensa ääniharava Jyväskylässä 1 235 äänellä. Istuvana kansanedustajana ja Jyväskylän kaupunginvaltuuston puheenjohtajana hän on paikallisesti hyvin näkyvillä paikoilla.

Näkyvyyttä on saanut runsaasti osakseen myös entinen lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila, joka ilmoittautui sdp:n ehdokkaaksi Keski-Suomeen. Vaalikampanja käynnistyi poikkeuksellisesti valtakunnallisella kohulla, kun Uutissuomalainen kertoi Kurttilan suhanneen taksilla 5 200 eurolla kolmessa kuukaudessa. Kansan suussa Kurttila tunnetaankin myös taksiasiavaltuutettuna.

Kolmas kansanedustajapaikka ei siis ole tulossa puolueelle ilmaiseksi.

###

Kokoomukselle on Keski-Suomesta hellinnyt yksi paikka ja viime vuodet sitä on pitänyt Sinuhe Wallinheimo, joka todennäköisesti uusii jälleen paikkansa. Samoin viime vaaleissa ensimmäisen paikkansa vaalipiirissä lunastaneiden vihreiden arvioidaan laajalti uusivan paikkansa. Viime vaaleissa vasemmistoliitto menetti ainoan paikkansa, mutta nyt puolueen entisen kansanedustajan Eila Tiaisen nähdään jälleen nousevan eduskuntaan.

Perussuomalaisilla on toinen paikka vaarassa, mutta yhtä kansanedustajapaikkaa pidetään lähes varmana.

Vaalipiirin viimeisestä paikasta käydäänkin tiukka kisa keskustan, kokoomuksen, vihreiden ja perussuomalaisten kesken.

Iltalehden Accuscorelta tilaama paikkaennuste povaa kokoomukselle vaalipiirin viimeistä paikkaa, mutta tähän ei puolueen oma äänenkannattaja Verkkouutiset usko. Lehti huomauttaa, ettei kokoomuksella ole Wallinheimon jälkeen selviä kärkinimiä. Sen sijaan VU povaa viimeisen paikan menevän vihreille.

Keski-Suomen ensimmäinen vihreä kansanedustaja ja entinen puheenjohtaja Touko Aalto tavoittelee jatkokautta, mutta ilmaiseksi eivät äänet tule hänellekään. Jyväskylän yliopistopiireistä valtakunnan politiikkaan noussut Aalto sai viime vaaleissa 83 prosenttia äänistään Jyväskylässä. Maakuntayliopiston opiskelijakunta ehtii neljässä vuodessa vaihtua ja nyt opiskelijaääniä havittelevat myös viime kuntavaalien vihreiden kakkonen Bella Forsgrén sekä Aallon oma eduskunta-avustaja Irina Tuokko. Molemmat ovat Jyväskylän yliopistopolitiikan vaikuttajia.

Demaritaustainen Koskela povaa Uuden Suomen blogissaan Keski-Suomen viimeisen paikan menevän perussuomalaisille. Puolueen viime vaalien ääniharava Toimi Kankaanniemi sai viime kuntavaaleissa kylmää kyytiä, kun hän putosi Jyväskylän kaupunginvaltuustosta.

Eduskuntavaalien alla Kankaanniemi panttasikin pitkään ratkaisuaan ehdolle lähtemisestä, mutta päätti maaliskuun alussa lähteä ehdolle. Perussuomalaisten selvänä ykkösnimenä Keski-Suomessa pidetäänkin kolmannelle kaudelle tähtäävää Teuvo Hakkaraista.

Kokoomuksen, vihreiden ja perussuomalaisten lisäksi vaalipiirin viimeistä paikka kärkkyy myös keskusta, jonka Keskisuomalaisen kysely povaa pitävän kiinni myös kolmannesta paikasta.

Edellisten lisäksi Keski-Suomen viimeistä paikkaa kärkkyy hanakasti kristillisdemokraatit, jonka ykkösehdokas vaalipiirissä on Jyväskylän yliopiston professori Tapio Puolimatka. Puolimatka on profiloitunut etenkin sukupuolineutraalin kasvatuksen vastustajana ja vihreiden Tuokon riitakumppanina. Viime vaaleissa kristillisdemokraatit putosi kuitenkin yli 4 000 äänen päähän kansanedustajapaikasta.

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja

LISÄÄ AIHEESTA:

Näkökulma: Suomen ”salamyhkäinen” EU-menettely jatkuu – kaksi sdp-hahmoa kärkkyy komissaariksi

Näkökulma: Juha Sipilän temppua juhlitaan estoitta – Keskustan epätoivo kääntyi riemuksi

Näkökulma: Paavo Väyrynen ja Hjallis Harkimo vaarassa pudota – ja Antti Rinnekin voi tulla nolatuksi

Näkökulma: Petteri Orpon pelikirja sekosi totaalisesti

Näkökulma: Löytävätkö Antti Rinne ja Petteri Orpo toisensa 15.4.2019? – ”Ensitreffit alttarilla”