Vihreiden puheenjohtajuudesta käyty vääntö sai ratkaisevan huipennuksensa tämän viikon keskiviikon ja torstain välisenä yönä.

Käynnissä oli jo ollut jo Touko Aallon vetäytymisilmoituksen jälkeen viikon päivät salaista yhteydenpitoa kulisseissa eri vihreiden sisällä olevien ryhmien kesken. Mediassa tätä on kutsuttu sisäpiirin keskusteluksi, junttaukseksi ja suhmuroinniksi.

Ehdolle lähti ensimmäisenä viime viikonloppuna puolueliitin suosikkilistan ulkopuolinen kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto.

Aaltoa tuuraava Maria Ohisalo puolestaan kertoi tämän viikon maanantaina Vihreälle Langalle, ettei tavoittele ensi kesäkuun puoluekokoukseen asti kestävää pätkäpuheenjohtajuutta.

Korttejaan suosikeista pitivät pisimpään piilossa kansanedustajat Ville Niinistö, Emma Kari ja Pekka Haavisto, joista Niinistö hyppäsi sivuun keskiviikkoaamuna Lännen Median haastattelussa.

Haaviston ja Karin välinen kuvio huipentui saman keskiviikon iltana, johon liittyi myös aimo annos viestinnällistä dramatiikkaa.

Pekka Haavisto kertoo Uudelle Suomelle, että hän teki päätöksensä tavoitella puheenjohtajuutta jo keskiviikkona. Tieto tästä ei kulkenut Eritrean Asmarasta kovinkaan heti vielä ehdokasasettelussa mukana olleelle kansanedustaja Emma Karille.

”Meillä oli siinä tilanteessa vähän huono keskinäinen kommunikaatio, että tiesin, että Emma oli koettanut tavoittaa minua ilmeisesti keskiviikkoiltana ollessani siellä Asmarassa mutta ei tavoittanut puhelinyhteyden heikkouden vuoksi”, Haavisto sanoo.

Karilla olisi Haaviston arvion mukaan ollut haluja ”koordinointiin”. Moni muukin oli pitkin viikkoa ollut kiinnostunut hänen ratkaisustaan.

”Monet halusivat kysyä, olenko jo tehnyt päätökseni. En ollut aikataulua lyönyt lukkoon, mutta sitten keskiviikkoiltana kerroin valtuuskuntaan, että aion torstaina kello 14 tulla tällä ulos”.

Haavisto täsmentää, että sai viestitettyä vihreiden puoluevaltuuskunnalle tarkemmin sanottuna lähempänä puolta yötä myönteisestä päätöksestään. Hän uskoo Karin saaneen tiedon omasta päätöksestään joskus silloin.

Pätkäpuheenjohtajadraaman seuraava vaihe oli Emma Karin ilmoitus heti torstaiaamuna. Hän kertoi, ettei lähde puheenjohtajan paikkaa tässä tilanteessa tavoittelemaan.

Nyt kisassa ovat Haavisto ja Japanissa matkaileva Alanko-Kahiluoto. Muitakin voi periaatteessa vielä nyt lauantaina pidettävään äänestykseen ilmoittautua vaihtoehdoksi.

Haavisto on tehnyt tukijoineen kovan pohjustustyön, että tulee melkoisella varmuudella valituksi selvällä puoluevaltuuskunnan äänten enemmistöllä.

”Jotkut, jotka omaa ehdokkuuttaan pohtivat ottivat itse yhteyttä, että jos sä olet ehdolla niin, hän ei ole. Tällaisia tuli, ja piti päätellä myös kentältä tulleista viesteistä vahvoilta vaikuttajilta eri vaalipiireistä, että kohtuullista tukea on”.

Haavisto sanoi Ylelle viime viikolla, että ”Hirveän tärkeää on, että tässä vaiheessa päätös olisi mahdollisimman yksimielinen. Tilanne, jossa puheenjohtaja valitaan niukalla enemmistöllä, olisi mahdoton juuri ennen vaaleja”.

Kirjoittaja on Uuden Suomen päätoimittaja.

Lue tästä Pekka Haaviston vaalitavoitteista, jos tulee valituksi vihreiden johtoon:

Pekka Haavisto naulasi vihreiden vaalitavoitteen – ”Ihanteena 3 suurimman joukossa”