Tutkijoiden arvioiden mukaan olympiakisojen isäntämaa Kiina tulee kahmimaan eniten mitaleja tulevissa kisoissa.

Sheffieldin Hallamin yliopiston professori Simon Shibli arvioi BBC:lle, että Kiina saavuttaisi kisoissa kaiken kaikkiaan 46 kultamitalia. Shibli perustaa arvionsa Kiinan aiempien vuosien kisamenestykseen sekä siihen, että maa on kohdentanut merkittäviä summia urheilijoiden parhaan mahdollisen kisakunnon saavuttamiseksi.

-Voittamisen rinnalla kustannukset jokaista mitalia kohti ovat toissijainen asia Kiinalle, Shibli kommentoi. Hänen mukaansa maa on varovaistenkin arvioiden mukaan käyttänyt miljardeja euroja olympia-kisaajien harjoittelun tukemiseen.

Shiblin mukaan Kiinan kehitys vuoden 1988 Soulin kisojen viidestä kullasta Ateenan kisojen 32:een kultamitaliin on yksinkertaisesti murskaava.

Luciano Barra, entinen Italian olympiakomitean jäsen on omassa arviossaan kuitenkin eri mieltä. Hänen näkemyksensä mukaan Yhdysvallat tulee voittamaan kisoissa 45 kultamitalia ja Kiina 40.

Yhdysvaltojen olympiakomitea ei ole esittänyt arvioita tulevista kisoista, mutta myöntää isäntämaan olevan erittäin vahvoilla.

Yhdysvallat on kahminut eniten mitaleja kolmissa edellisissä olympialaisissa ja Shiblin mukaan maan menestys on suurelta osin nojannut voimistelijoiden sekä uimareiden menestykseen.

Professorin mukaan Kiinan menestyksen avain ensi kesänä tulee olemaan suoriutuminen hyvin hieman vähemmälle mediahuomiolle jäävissä lajeissa kuten ammunnassa, pöytätenniksessä, sukelluksessa ja sulkapallossa.

Kotimaalleen Iso-Britannialle Shibli ennustaa kaksinumeroista lukua, Ateenassa saalis oli yhteensä yhdeksän kultamitalia. Professori perustelee parantuvaa tulosta sillä, että maan lottoveikkausvaroja on suunnattu runsaammin urheilun tukemiseen. Tämän lisäksi Lontoon valinta vuoden 2012 olympiakisakaupungiksi on myös lisännyt tuen määrää.