Oletko koskaan ihmetellyt mitä ne näkökentässä harhailevat oudot pallukat ovat? Entä ne madonkaltaiset vaaleat asiat, jotka pakoilevat niitä katsoessa?

Voisi olettaa, että ne ovat vain roskaa silmän pinnalla. Totuus on kuitenkin toinen.

Kyseessä on lasiaissamentuma, ilmiö jossa silmän sisällä olevat objektit, kuten palaset kudosta, punasolut tai kasauma proteiinia aiheuttavat varjoja verkkokalvolle. Nämä varjot näkyvät meille juurikin niinä outoina hiukkasina näkökentässä.

Ne oleilevat lasiaisessa eli silmämunan ontelon täyttämässä kalvon ympäröimässä läpinäkyvässä hyytelössä. Objektit liikkuvat silmän sisällä ja niiden sijainti vaikuttaa varjojen näkyvyyteen.

Ilmiön voi nähdä meistä kuka tahansa ja se on selkeästi havaittavissa katsottaessa esimerkiksi vaaleaa seinää kohti. Lasiaissamentumat eivät ole vaarallisia, mutta tavallista elämää häiritsevinä sumentumina ne voidaan poistaa kirurgisesti. Jos lasiaissamentumien lisäksi ihminen näkee valonvälähdyksiä, voi se kuitenkin olla merkki verkkokalvon repeämästä.

Oheisella TED-ideakollektiivin opetusvideolla asiaa havainnollistetaan tarkemmin.

Siinä käydään myös läpi toista samankaltaista ilmiötä, jossa verkkokalvossa liikkuvat valkosolut aiheuttavat erikoisten valopisteiden ilmaantumisen näkökenttään, etenkin katsoessa kirkasta sinistä valoa päin.