Itävaltalainen kemisti Georg Steinhauser on selvittänyt napanöyhdän mysteerin kolmen vuoden tutkimusten jälkeen, raportoi brittilehti Telegraph. Mysteeri ratkesi, kuinkas muutenkaan, omaa napaa tutkimalla.

Steinhauser tutki 503 näytettä omasta napanöyhdästään. Kemiallisessa analyysissa selvisi, että napanöyhtä koostuu vaatteiden jäänteistä, kuolleesta ihosta, rasvasta, hiestä ja pölystä.

Medical Hypotheses -lehdessä tuloksia esitellyt Steinhauser selvitti, että nöyhtä muodostuu ensin ihokarvoissa ja matkaa sitten päivän päätteeksi napaan.

Lisäksi Wienin yliopistossa työskentelevä Steinhauser kyseli ystäviltään, perheeltään ja kollegoiltaan heidän napanöyhdästään.

Tutkimus osoitti, että navan ympäristön ihokarvojen ajeleminen, napakorun pitäminen ja vanhojen vaatteiden päällä pitäminen pitävät navan nöyhdättömänä.

Steinhauserin mukaan napanöyhtä askarruttaa ihmisiä paljon enemmän kuin äkkiseltään kuvittelisi. Mies toivoo tutkimuksen auttavan lääkäreitä, joita potilaat tenttaavat napanöyhdän alkuperästä.