Oppositiopuolue kristillisdemokraattien puoluesihteeri Asmo Maanselkä nostaa esille keskustan edellisen vaihtoehtobudjetin, joka koskee vuotta 2015. Oppositiopuolueet ovat viime aikoina julkaisseet omia varjobudjettejaan vastauksena hallituksen budjetille, ja aiheesta keskusteltiin eilen eduskunnassa.

”Opposition yleinen tapa paikata vaihtoehtobudjetin tulopuolta on harmaan talouden tehokkaampi torjunta”, Maanselkä kirjoittaa blogissaan ja toteaa, että myös kd esittää harmaan talouden torjuntaan toimia, joilla saataisiin 60 miljoonaa euroa valtion kassaan.

”Hallitus tyrmää usein opposition esitykset hötöksi. Kiintoisaa on se, mitä ehdotuksille käy kun oppositiopuolueesta tulee hallituspuolue”, Maanselkä kirjoittaa.

Keskusta esitti oppositiossa ollessaan peräti 600 miljoonan euron tuloihin johtavia harmaan talouden torjuntatoimia. Keskusta julkaisi viimeisimmän, vuoden 2015 vaihtoehtobudjettinsa oppositioasemassa vuonna 2014.

Keskusta ehdotti, että konsernilainojen vähennysoikeus EU- ja ETA-maiden ulkopuolella sijaitseviin veroparatiiseihin estetään ja velvoitetaan ulkomainen työnantaja toimittamaan ennakonpidätys tai perimään lähdevero Suomessa tehdystä työstä maksetuista palkoista, riippumatta siitä onko yrityksellä täällä kiinteä toimipaikka. Keskusta laski, että nämä molemmat toimet toisivat valtiolle 300 miljoonan tulot, eli yhteensä 600 miljoonaa.

Kd:stä nostettiin sama asia esille myös vuonna 2015, kun pääministeriksi noussut Juha Sipilä (kesk) arvosteli eduskunnassa ”hötöksi” SDP:n vaihtoehtobudjetin esitystä, jonka mukaan harmaan talouden kitkemisen toimilla saataisiin aikaan 200 miljoonan euron säästöt vuosittain. Sipilän kritiikki näytti osuvan omaan nilkkaan keskustan oman varjobudjetin valossa.

Keskustan silloinen puoluesihteeri Timo Laaninen vastasi kritiikkiin uutiskommentissa.

”Ehdotuksemme päätyi hallitusohjelmaan siten, että tavoitteena on lisätä verotuloja 150 miljoonalla eurolla tiivistämällä yritysveropohjaa ja harmaata taloutta aktiivisesti kansainvälinen toimintaympäristö ja Suomen kilpailukyky huomioiden”, Laaninen kirjoitti.

Maanselkä pohtii nyt, kukakohan hallituskumppaneista on keskustan ehdotuksia hallitusohjelmaa kirjoitettaessa vastustanut.

LUE MYÖS:

Harakka: ”Mihin ministerin ylimielinen tuomio perustuu?” – Lukuja jopa Orpon omalta ministeriöltä

Zyskowicz kuumotti vihreitä: ”Miksi te esitätte työttömyyden lisäämistä?” – Viileä kuitti Haavistolta

Näkökulma: Antti Rinne viritti juonen kapitalistien kauhuksi

US:n kaikki jutut oppositiopuolueiden tuoreista vaihtoehtobudjeteista täällä!