Espoolainen Lauri Erämaja oli helpottunut Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen raportista, jonka mukaan Pandemrix-sikainfluenssarokote lisäsi aikuisten riskiä sairastua narkolepsiaan. Erämaja sai rokotteen joulukuussa 2009 ja sairastui sen jälkeen narkolepsiaan.

- Olen kyllä todella huojentunut. Osasin odottaa tällaista tutkimustulosta. Jo pari vuotta sitten nuoria aikuisia oli sairastunut narkolepsiaan niin paljon, ettei sitä olisi oikein millään muulla voinut selittää kuin kohonneella riskillä, hän sanoo Ylelle.

Lääkevahinkovakuutuspooli ei ole tähän mennessä maksanut korvauksia aikuisille, jotka sairastuivat narkolepsiaan rokotteen jälkeen. Nyt 18 aikuisen korvaushakemukset käsitellään uudelleen.

- Kyllä kaiken järjen mukaan nyt viimeistään (maksetaan korvauksia). Lääkevahinkovakuutuspoolin ainoa peruste oli THL:n tekemä tutkimus, jossa ei todettu riskiä yli 19-vuotiailla. Nyt kun tulos on tämä, että nuorilla aikuisilla on ollut riski, niin luulisi, että Lääkevahinkovakuutuspooli maksaa, Erämaja toteaa.

Lauri Erämaja ja viisi muuta narkolepsiaan sairastunutta ovat hakeneet korvauksia oikeudessa.

- On se ollut todella turhauttavaa ja tuntunut todella epäoikeudenmukaiselta koska itse tunsin sen niin vahvasti, että oireet alkoivat hyvin voimakkaasti välittömästi sen rokotteen jälkeen. Onneksi nyt vihdoin tuli THL:ltä tutkimus, joka puoltaa näkemystäni.

Lääkevahinkovakuutuspooli on toistaiseksi maksanut korvauksia Pandemrix-rokotuksesta sairastuneille 122:lle alle 20-vuotiaalle lapselle ja nuorelle. Yhteensä korvauksia on maksettu kaksi ja puoli miljoonaa euroa.