Kanadalla ei ole varaa hankkia samaan aikaan uusia torjuntahävittäjiä ja laivaston aluksia, joten maan kyky puolustaa itseään kokonaisvaltaisesti on kyseenalainen, sanotaan tuoreessa tutkimuksessa, josta Kanadan yleisradio CBC uutisoi tällä viikolla.

Calgaryn yliopiston tutkimuksen mukaan Kanadan pitäisi kasvattaa puolustusmenoja merkittävästi, jos se aikoo pitää yllä sekä laivaston että ilmavoimien toimintakykyä.

"Jos poliittista tahtoa ei ole nostaa puolustusmenoja yli nykyisen 1,15 prosentin bruttokansantuoteosuuden, Kanadan asevoimilla ei ole kykyä toimia kaikkien aselajien nykyaikaisina puolustusvoimina, vaan sen olisi siirryttävä laivastoa painottavaan puolustusrakenteeseen", tutkija Alex McColl sanoi CBC:n mukaan.

LUE MYÖS: ”HX-hanke on erittäin helppoa tyriä – siitä hyötyy ainoastaan se, jolla saattaa olla ikäviä ajatuksia meitä kohtaan”

Kanadan puolustuspolitiikan ongelmat johtuvat pitkälti epäonnistumisesta maan ilmavoimien torjuntahävittäjien uusimisessa.

Kanadan ilmavoimien tärkein taistelukone on edelleen 1980-luvulla hankittu CF-18 Hornet, joita oli alun perin 76 kappaletta. Kone on hieman vanhempi versio Suomen ilmavoimien F/A-18 -Horneteista, joita ollaan parhaillaan uusimassa puolustusvoimien HX-hankkeella.

Kanadan piti alun perin korvata McDonnell Douglasin valmistamat Hornetit Lockheed Martinin F-35-häivehävittäjillä, joiden kehitystyössä Kanada on ollut tiiviisti mukana Yhdysvaltain puolustusministeriön JSF-hankkeen kautta.

Vuonna 2015 parlamenttivaalit voittanut liberaalipuolue kuitenkin lupasi luopua kalliina pidetystä F-35-hankinnasta ja täydentää vanhenevaa Hornet-kalustoa halvemmalla vaihtoehdolla.

Hanke on mennyt pahasti pieleen, ainakin jos Kanadan valtiontalouden tarkastusviraston Office of the Auditor Generalin tuoreeseen raporttiin on uskominen.

LUE MYÖS: Raju väite Suomen hävittäjähankinnoista: ”Tarkoittaisi tilannetta, jossa Suomen ilmatilassa käytäisiin täysimittaista sotaa”

Koneilla ei tee mitään, jos ei ole lentäjiä

Raportin mukaan hallitus teki virheen yrittäessään paikata ilmavoimien toimintakykyä hankkimalla 18 uutta Super Hornet -hävittäjää tukemaan noin 70:n vanhan Hornetin laivastoa. Tarkastusviraston mukaan hankintapäätös oli vastoin puolustusministeriön kantaa, jonka mukaan koneiden määrän lisääminen vain pahentaa ilmavoimien akuuttia henkilöstöpulaa.

Hallitus peruuttikin Super Hornet -aikeensa 2017 ja ilmoitti hankkivansa muun muassa Australiasta lisää vanhoja Horneteja, jotka eivät vaatisi niin paljon lisähenkilökuntaa kuin uuden konetyypin käyttöönotto. Australiasta päätettiinkin ostaa 18 vanhaa konetta sekä varaosia kolmella miljardilla Kanadan dollarilla eli kahdella miljardilla eurolla.

"Puolustusministeriö aikoo käyttää kolme miljardia vanhojen koneiden elinkaaren pidentämiseksi ja tilapäisten koneiden hankintaan, ilman suunnitelmaa siitä, miten se aikoo vastata tärkeimpään haasteeseensa, joka on lentäjäpula ja konekaluston heikkenevä taistelukyky", tarkastusviraston raportissa sanotaan.

Viraston mukaan puolustusministeriön toimenpiteet eivät riitä varmistamaan, että Kanadalla olisi riittävästi toimintakykyisiä hävittäjiä täyttämään maan kansainvälisiä sitoumuksia Pohjois-Amerikan puolustamiseksi ja Naton toimintaan osallistumiseksi.

LUE MYÖS:

Hallituksen riveistä sivallus hävittäjäkauppaa arvostelleelle Li Anderssonille: ”Tässä on se suurin harha”