YK:n turvallisuusneuvosto kokoontui maanantaina keskustelemaan Ukrainan ja Venäjän välisestä kriisistä, mutta ei kyennyt päättämään edes kokouksen agendasta. Länsimaat hylkäsivät Ukrainan laivoja vallanneen Venäjän esittämän muotoilun.

Sen sijaan sotilasliitto Nato, jonka kumppanimaa Ukraina on, otti kantaa Asovanmeren tilanteeseen. Ukrainan ja Naton välisen sopimuksen nojalla Ukraina voi vaatia Nato-Ukraina-komissiota koolle, jos sen alueellista koskemattomuutta uhataan.

”Tässä tapaamisessa kaikki liittolaiset ilmaisivat täyden tukensa Ukrainan alueelliselle koskemattomuudelle ja suvereniteetille”, Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kertoi tiedotustilaisuudessa.

Nato vaatii Venäjää takaamaan Ukrainan aluksille esteettömän pääsyn Ukrainan satamiin ja turvaamaan merenkulun vapauden Asovanmerellä. Venäjä pysäytti ja valtasi Ukrainan laivaston aluksia Mustallamerellä sunnuntaina, ja Ukraina syyttää Venäjän myös tulittaneen aluksia.

”Sotilaalliselle voimankäytölle Ukrainan aluksia ja niiden miehistöä vastaan ei ole oikeutusta. Vaadimme Venäjää vapauttamaan miehistön ja alukset välittömästi. Vetoamme maltin puolesta”, Stoltenberg sanoo.

Stoltenberg jatkoi toteamalla, että välikohtaus muistuttaa maailmaa siitä, että Ukrainassa on käynnissä sota. Hän vaati samalla Venäjää lopettamaan Itä-Ukrainan kapinallisten tukemisen ja vetämään joukkonsa Ukrainan alueelta.

Venäjä, joka on miehittänyt Ukrainalle kuuluvaa Krimiä vuodesta 2014 lähtien, perustelee sunnuntain voimankäyttöä sillä, että ukrainalaisalukset olisivat ”laittomasti ylittäneet Venäjän rajan”. Länsimaailma ei tunnusta Krimiä osaksi Venäjää.

Ukrainassa on määrä päättää vielä maanantaina, palautetaanko maahan sotatilalaki.

LUE MYÖS:

Nytkö löytyi selitys Venäjän käytökselle? – ”Käynnissä suora hyökkäys Ukrainaa vastaan”

”Ukrainan armeija täydessä valmiudessa” – Kriisi puhkesi Venäjän ja Ukrainan välillä

Hyytävä asiantuntijan arvio: Venäjä mellastaa ja ”piirtää etupiiriään” Euroopassa Trumpin takia

Tutkija: GPS-häiriön taustalla voi olla Venäjän Shoigun uhkaus Suomelle

Tutkija: Hurja teoria Vladimir Putinin aikeista leviää – Näin Venäjä kiristää otettaan Valko-Venäjällä

Tutkija: Tässä on Ukrainan opetus Suomelle – ”USA, EU ja Nato eivät voi uhata millään”