Eilen Suomessa Yle Teema -kanavalla nähdyssä historiadokumentissa esitettiin synkkä väite Suomen menneisyydestä natsi-Saksan kumppanina.

Hitlerin kätyrit -dokumenttisarjan toiseksi viimeisessä jaksossa käsiteltiin Suomen asemaa toisessa maailmansodassa. Suomi on päässyt sarjassa kyseenalaiseen joukkoon, sillä aiemmat jaksot ovat käsitelleet muun muassa juutalaisten tuhoamisessa suoraan mukana olleita hahmoja eri Euroopan maissa.

Suomi-jaksossa kerrotaan, että marsalkka Mannerheim ja presidentti Risto Ryti joutuivat jatkosodan aikana tekemään natsi-Saksalle useita myönnytyksiä, ”jotka asettivat Suomen lähes liittolaisen asemaan”. Dokumentin mukaan Suomelle hankalin myönnytys oli se, että Suomi suostui lähettämään vapaaehtoisia kouluttautumaan Saksaan. Näistä vapaaehtoisista muodostettiin Suomen Waffen SS -osasto, joka taisteli Saksan armeijan rinnalla operaatio Barbarossassa Neuvostoliitossa.

-Mannerheim ja Ryti ymmärsivät, että tämä oli propagandavoitto Saksalle, Mutta pahinta oli, että Suomea pidettäisiin nyt Saksan liittolaisena, dokumentissa sanotaan.

Suomalaiset Waffen SS -sotilaat pärjäsivät hyvin Saksan armeijassa ja heille myönnettiin kunniamitaleita. Taisteluista palanneiden mukaan suomalaiset eivät millään tavalla osallistuneet saksalaisten sotarikoksiin.

Tutkija, toimittaja Boris Salomon on kuitenkin toista mieltä. Salomon sanoo dokumentissa, että myös suomalaiset ”osallistuivat tappamisiin, ja tällä tarkoitan siviilien tappamista”.

Salomonin mukaan tiedetään ainakin yksi tarkasti dokumentoitu tapaus Puolasta kesäkuulta 1941, jolloin Suomen osaston sotilas oli todistamassa juutalaisten teloituksia. Salomon uskoo, että tapauksia on enemmän. Suomalaiset kiistävät jyrkästi koskaan edes nähneensä juutalaisten teloituksia.

Dokumentissa ei anneta suoraa vastausta siihen, oliko Suomi ”Hitlerin kätyri”.

- Vain harvassa maassa voidaan väittää, että yhteistyö natsi-Saksan kanssa sujui hyvin. Suomi on tässä suhteessa poikkeus, dokumentissa todetaan.

Hitlerin kätyrit -sarjan Suomi-jakso on katsottavissa Yle Areenassa vielä 31 päivän ajan.